Recept: Rödkålslaw och sojarostade solroskärnor

I mellandagarna var vi så dyngless på synen av vårt kylskåp, som fortfarande var fullt med kål, cream cheese, risgrynsgröt och citrusfrukter... ja, från julen alltså..! Men det enda sättet att börja tömma kylen är att antingen slänga (fy!) eller tillaga. Alltså blev det potatisgratäng, chorizo och rödkålslaw med sojarostade solroskärnor och Sweet baby Ray's. 
 
 
Coleslaw:
4 msk Hellmans
2 msk gräddfil
1 msk grovkornig senap
1 tsk balsamvinäger
2 krm salt
peppar från kvarn
1/2 citron
500 g rödkål
1 royal gala äpple
 
Gör såhär: blanda ihop majo, gräddfil, senap, vinäger, salt, peppar och citron till en trög dressing. Skär rödkålen fint och lägg i ett durkslag. Skölj noga och knåda samtidigt bladen. Koka upp vatten och häll långsamt över rödkålen. Spola av i kallt vatten och blanda med dressingen Skala äpplet och skär i långa smala stavar. Rör ihop med resten av slawen och låt göra stå ett par timmar innan servering.
 
 
Sojarostade solroskärnor:
1 dl solroskärnor
Kikkomansoja
 
Gör såhär: Veva runt solroskärnorna i Kikkoman eller annan god japansk soja, tills alla solroskärnor är täckta. Sprid ut i en ugnsform och ställ in i mitten på 175 grader i 15 minuter. Rör om ofta! Ta ut kärnorna när de är torra och bruna. Låt svalna på ett fat tills de låter "ihåliga". Förvara i burk.
 
Fast jag skrattar nästan när jag skriver "förvara i burk" för det är ytterst ovanligt att man klarar av att hålla fingrarna i styr länge nog för att "förvara" dessa. De är goda! Medan jag lagade maten norpade jag nypa efter nypa, så när maten väl var klar var det typ en sked var kvar. Sojarostade valnötskärnor är ännu farligare. Det finns inte kvar mer än en halv minut, typ. Lova att testa!
|
#1 - Netti Starby:

Vilka smarriga tips och jag behöver också rensa min kyl :-D Kramis

Svar: Ja, det var himla gött faktiskt, även om det blev ett hopkok av typ allt som fanns XD
Ajli Müller

#2 - Jessica Högberg:

Den där coleslawn på rödkål lät gott...

Svar: den var ljuvlig :D
Ajli Müller

#3 - Alice:

Men gottiiii!

Svar: Oja, äta bör man :D :D
Ajli Müller

#4 - Amanda:

Åhh mums vad gott! 😃

Svar: Ja verkligen, vi rullade fram resten av kvällen ;D
Ajli Müller

#5 - Celine:

Mumsigt!!

Svar: Oj, ja, minst sagt! Konstigt att halvfabrikatet var typ godast XD
Ajli Müller

#6 - Heléna:

Det låter riktigt gott - tack för tipset :D Hoppas du får en mysig lördagskväll <3 Kram

Svar: just sojarostade grejer tycker jag klart att du ska göra, det är så himla smarrigt :D
Ajli Müller

#7 - Yasmine:

Sojarostade solroskärnor låter hur gott som helst! Tack för tipset :D

Svar: Det är såååå gott, men ännu godare att göra med valnötskärnor eller cashewnötter - tips tips :D
Ajli Müller

#8 - Julia Svensson:

Åh så gott!

Svar: Jotack :)
Ajli Müller

#9 - Ida Jansson:

Coleslaw är såå gott!!! Att slänga mat går fetbort! Kul att improvisera ihop nåt av rester tycker jag:)

Svar: Det tycker jag också, särskilt när det blir så smarrigt :D
Ajli Müller

#10 - Matilda Berlin:

Men guuu vad gott!! Screensht var det här ja, så får jag testa när jag kommer hem till stockholm sen =) Kram <3

Svar: Alltså sojarostade allting är så satans gott, det måste du göra! Valnötter är hittills bäst :D
Ajli Müller

#11 - Emelie Andersson :

Vad kul att du delar med dig av recept, alltid bra med lite tips! :)

Svar: ja och så enkelt dessutom :D
Ajli Müller

Kommentera här