Spice up your life - with herbs and spices...

Alltså, det här är ännu ett sådant inlägg som jag tycker är kul att skriva och skulle älska att läsa hos andra, men jag är inte säker på att någon annan gillar det! Det märker vi. Jag är nyfiken på kryddor och människors användande av dem. I blogginlägg med recept kan man se exempelvis "örtsalt" eller "citronpeppar" eller "BBQ-krydda" och jag fattar liksom inte varför, eftersom jag inte använder dem.
 
Jag har ett skåp fullt med kryddor men avänder nästan uteslutande samma utval av dem i min matlagning. Nu kikar vi vad det kan vara:
 
1. Kvarnsalt. 
 
2. Färskmalen svartpeppar. 
 
3. Spiskummin.
 
4. Cayennepeppar.
 
5. Timjan.
 
6. (Fryst) koriander.
 
7. (Fryst) persilja.
 
 
That's basically it. Maten smakar ändå olika, eftersom jag använder ingredienser som smakar jättegott i övrigt, men som inte direkt är kryddor och örter. Jag snackar citron, soja, parmesanost, honung, vinäger, tabasco, olivolja, dijonsenap, chili, ingefära, fonder, buljonger, selleri, vitlök och så vidare... för varför vill man använda säg citronpeppar, när man lika väl kan använda ren peppar och vanlig citron? Och chilipulver när man kan använda chilifrukt?
 
 
Tomatsås med några av de sju kryddorna ovan, toppad med fetaost och kapris.
 
 
Quinoa- och böngryta med några av de sju kryddorna ovan, toppad med lime, svartpeppar, gräddfil, parmesanost och färska grönsaker. 
 
 
Lax och ris med några av de sju kryddorna ovan, toppad med fetaost och pesto, serverad med citrondressad sallad med kalamataoliver.
 
Jag använder de andra kryddorna ur skåpet när jag behöver... typ oregano i pizzasåsen och garam masala (som är en god indisk kryddblandning) i linsgrytan och kanel i risgrynsgröten. Men i huvudsak sträcker jag mig alltid efter exakt samma urval! Och det blir alltid gött. 
|
#1 - Emma Engström:

Men jösses så mumsigt detta verkar vara! :D

Svar: ooja :) Det tror jag!
Ajli Müller

#2 - Ida:

Haha jag älskar örtsalt och har det åå mycket! Speciellt på grönsaker:)
Citron o peppar är godare än citronpeppar men använder sällan en hel citron o får alltid slänga det som blir kvar, därav citronpeppar 😉

Svar: jag har ätit örtsalt, men är inte så såld som du ser ;)
Ajli Müller

#3 - Yasmine:

Jag är världens största fan av örtsalt hahaha! Och de kryddorna jag använder är typ kanel, svartpeppar, spiskummin och cayennepeppar. Thats it typ! Kram

Svar: Men då, förutom örtsalt, använder vi ju typ samma :D Jag har en kompis som använder typ ört aromat och det ser så otäckt ut, sedan han hedde det på potatismos på sibylla en gång kände jag bara NEJ! ;)
Ajli Müller

#4 - Anna Maja:

Mina go to-kryddor är oregano och timjan. Det har jag i pastasåser, på ugnspotatis och allt möjligt. Ibland inte båda men nästan garanterat något utav det.

Spiskummin är dock något jag tycker är så himla gott och önskar att jag använda mer!

Svar: Spiskummin har jag alltid på ugnspotatisen! Timjan har jag också i pastasåsen och på scrambled eggs, men oregano har jag nog bara på pizza... hittills i alla fall :) Och i tacokryddblandningen förstås!
Ajli Müller

#5 - Linda:

Men gud så gott!

Svar: Ja, det var det, men det var länge sedan.
Ajli Müller

#6 - Jessica Högberg:

Håller med dej i stort. Chilipulver använder jag för jag är inte så förtjust i att tugga på varma chilibitar... Salt i olika former, föremålen svartpeppar är mina favvisar och färska örter...

Svar: vad kul att höra om dina favoriter :D Svartpeppar är nog min favorit :)
Ajli Müller

#7 - Johanna Utterberg:

Så himla gott med lite kryddning och mixande av annat!! Koriander är min favorit på en jäkla massa och så hackad rödlök på mackor för att det ska få lite god smak också ;)

Svar: Koriander är såååååå gött, men jag råkar alltid ha ihjäl min efter "en användning" - hur håller du plantan levande? Så jag köper fryst!
Ajli Müller

#8 - Pauline Hurtig:

alltså jag är så rädd för stark mat haha

Svar: är du rädd eller tycker bara inte om det? För det är inget att vara rädd för, hetta är nyttigt! (ska jag säga som är rädd för nästan uteslutande ofarliga saker XD )
Ajli Müller

#9 - Sara:

Jag älskar citronpeppar... Passar på allt. :D Vitpeppar tycker jag nog är den bästa "rena" kryddan...

Svar: haha, jag tycker svartpeppar passar till allt, så kan tänka mig att om man gillar citronpeppar funkar det också ;)
Ajli Müller

#10 - Josäfin Andersson :

pastan ser ju såååå god ut!! :D

Svar: Den var, om jag inte missminner mig, himla smarrig!
Ajli Müller

Kommentera här