Julia Müller-Sandvik

Recept: Potatis - och purjosoppa

För ett par dagar sedan satt vi och pratade vid matbordet när soppan puttrade på spisen. Vi skulle egentligen äta något helt annat, men det fick bli soppa. När jag vaknade den dagen smakade hela munnen järn! Detta till följd av att mitt tandkött blivit inflammerat för då en vecka sedan och under natten tydligen INFEKTERAT. Har ni haft ett infekterat sår förr så kan ni tänka på hur det ser ut och sedan föreställa er att ni har det i munnen. That’s right!
 
 
Alla middagsplaner fick skrotas, eftersom jag behövde sarga käften hos tandakuten. Så det blev Potatis- och purjosoppa med vispgrädde och vit baguette. Helt OK om ni frågar mig!
 
Ingredienser:
Matfett
1 st stor gul lök
1 st purjolök
700 g skalad potatis
2 st vitlöksklyftor
1 st grönsaksbuljongtärning
1 st kycklingbuljongtärning
7 dl vatten
2,5 dl vispgrädde
salt och peppar
bröd och smör
 
Gör såhär: Hacka lök och purjolök och fräs i en stor kastrull (jag råkade göra mina liiiiite bruna, men det blev fittgott ändå!). Dela potatisarna och lägg i kastrullen med vitlök. Fräs upp till rummet luktar gött! Kan vara typ... 3-5 minuter... ish. Tillsätt vatten och buljong. Sätt på lock och koka tills potatisen är nästan mjuk. Häll i vispgrädden och låt koka upp igen och puttra på utan lock tills potatisen är färdig, eller så länge man känner för. ju längre man väntar desto mer ”söt” blir grädden (som när man kokar kola, ni vet..?). Dra kastrullen åt sidan och mixa till önskad konsistens och hetta upp innan servering. Salta och peppra (och späd eventuellt med mer vatten) efter smak.
 
 
Servera med bröd, Bregott med havssalt och, om man har käften full med infekterat tandkött, en stor stark snapps! Ni vet, desinficerande... 
 
 
Dagens läsarfråga: what’s up med era visdomständer? Någon som helt normalt har fått en eller fyra bara på det skapliga sättet? Någon som varit med om ljudet när en krossas för att käftis inte får ut den annars? Någon som liksom jag har fått operera ut alla sina fyra? Någon som inte ens fått några? Hit me with your tooth ache!
 
 
Sara

Jag har inga än 🤷‍♀️ Men sist skymtade dom på röntgen. Spännande...

Svar: Hoppas de stannar där de är! Dumma visdom, den klarar man sig utan ;)
Ajli Müller


blogg: http://helgur.blogg.se
birgitmaria

Potatis/purjosoppa är ju jättegott!
Jag har dragit en visdomstand, resten är kvar. De är inte riktigt framme, men jag har inga besvär än. Får väl höra vad tandläkaren säger nästa gång. Jag brukar ha rätt bra tänder... "peppar,peppar". Man ska inte säga för mkt.

Svar: Vad skönt att de inte bråkar så mycket, då är det ju inga problem :D Tre av mina kom aldrig fram och fick opereras ut så småningom, men kom fram med behövde ändå opereras lite grann, eftersom en av rötterna smet in under den andra tanden, men det var ändå som att "dra ut" den och jag fick ta båda i överkäken samtidigt. Det var hemskt att äta efter det, hehe ;)
Ajli Müller


blogg: http://birgitmaria.blogg.se/
Anna Maja

Mina visdomständer lyser med sin frånvaro vad jag vet i alla fall. Blir 29 i år och vet inte om det betyder att jag inte kommer få några eller om de bara är väldigt sega. Jag känner dock att jag klarar mig utan dem med tanke på hur många som verkar ha problem med dem :P

Svar: Eller hur, den visdomen är inget man behöver. Jag är född 89 och fick mina... kanske när jag var 20. Och opererade ut första när jag var 21. Höll på rätt länge att bråka med de två i överkäken, men sedan skrev jag in mig på privat klinik och de opererade ut dem direkt ;P Folktandvården drog bara ut på tiden ;P
Ajli Müller


blogg: http://littermentart.blogspot.com
Emma Engström

Tusen tack för tipset! :D

Svar: :)
Ajli Müller


blogg: http://nouw.com/emmaengstrom

Namn:
kom ihåg mig?
Mejl: (visas inte)

URL:

Kommentar:


Julia Müller-Sandvik

Hallådär


Jag heter Julia Müller-Sandvik, 29 år från Tomtebo, och bloggar här under det tagna namnet Ajli Müller. Jag är en oftast levnadsglad och modig människa som lever efter devisen ”Ute är alltid inne”. Allt är bättre utomhus och det försöker jag förmedla i bloggen. Läs om alpresor, strandskvaller, skogspromenader, snowboard, klättring, picknick och andra turer, i ur och skur. Matlagning, kläder, djur och film är annat som ligger varmt om hjärtat.

Välkommen!


Kontakt: juliamullersandvik@hotmail.se

|Outdoor|
|Klättring|
|Snowboard|
|Utflykt|
|Skidor|
Kategorier


Arkiv


Senaste inläggen
Sök i min bloggRSS 2.0