| 5 filmer som får mig att vilja vara ute |

Jag försöker vara ute exakt hela tiden. Balkongen gills i ”ute-kategorin” om jag är hemma i stan. Men det är klart, ibland blåser det så att det gör ont i öronen och ibland regnar det och ibland är det 20 minusgrader och sjunker. Ibland segar jag framför TV:n. Men där finns också massa naturkärlek att ta del av, så det här är bara del 1!
 

5 spelfilmer som får mig att vilja vara utomhus

 
1. Ronja Rövardotter.
 
 
Ronja Rövardotter handlar om en rövardotter som inte vill veta av orättvisor. I sin kamp mot orättvisor inom rövandet flyttar hon ut i skogen och bor i ett ödelagt björnide tills hennes far kan tänka sig att rätta till det han förstört - både vad gäller förtroende och faktiska handlingar. Filmen bjuder på makalöst sceneri från både skog och berg och mytologi.

2. Stekta gröna tomater. 
 
 
Filmen handlar om hur historien om Idgie och Rose får en sydstatshemmafru att våga ta kontroll över sitt liv. Idgie och Rose i södern är två helt olika kvinnor: en rascal och en dam. De är ute och får sår på knäna och slåss mot patriarkat, var och en på sitt sätt. Sceneriet är torrt och dammigt, men bjuder på makalösa scener av både översvämningar, bisamhällen, nattabad och södern som sådan! Enligt mig världens bästa film.

3. Holes.
 

Pojken Stanley Yelnats är olycksdrabbad sedan en förbannelse drabbat familjen generationer tidigare. Förbannelsen skickar honom till en uttorkad sjö där han tvingas gräva hål varje dag för att "bygga karaktär". Parallellt utspelas historien om banditen, fd. skolfröken, Kissin' Kate Barlow, som är med i samhällets störtande av bygd och sjö. Det är hemska förhållanden av sand, hetta och misär, blandat med en smäll till de som misshandlat svarta, kvinnor och barn i jakt på makt. 
 
4. Into the wild.
 
 
Studenten "Alexander Supertramp" är trött på livets fokus kring pengar och ting. I sin jakt på vad livet egentligen borde handla om eldar han upp sin bil och sina tillgångar och drar. Han hamnar både med rubbertramphippies vid havet, vid vetefält och slutligen i karga Alaska. Filmen är makalöst vackert filmad och särskilt Alaska visar slående flora och fauna i bästa fokus. 

5. Homeward bound. 
 
 
Husdjuren Sassie, Chance och Shadow ska bo på en bondgård medan deras familjer ska fira bröllopsresa på annan ort. Djuren, däremot, misstänker att de blivit lämnade och tänker ta sig hem per egen maskin. Vägen hem bjuder på nära-döden-upplevelser, vackra vyer, djurliv och en hel del tårar. En riktig "MÅSTE SES!" även för vuxna. 
 
Jag måste även påpeka, kära läsare, att SAMTLIGA filmtips dessutom är filmatiseringar av böcker. Jag tror ingen missat att Astrid Lindgren skrev Ronja Rövardotter, men de andra fyra är följande: Fried Green Tomatoes at the Whistle stop café av Fannie Flagg, Ett hål om dagen/Holes av Louis Sachar, In i vildmarken/Into the wild av Jon Krakauer och The incredible journey av Sheila Burnford. Läs och njut. 
|
#1 - Yasmine:

Vilket roligt inlägg! Av dessa filmer har jag bara sett vissa scener från Ronja Rövardotter haha! :D Kram

Svar: du mååååste se ronja rövardotter :D
Ajli Müller

#2 - Linnea Kinis:

Bra tips! Har sett två av dom där :)

Svar: Så länge du ser Stekta gröna tomater! Världens bästa film!
Ajli Müller

#3 - Anna Munkhammar :

Nej men stopp och belägg. Är det inte Into the wild som är så otäck/obehaglig i slutet. Vill inte spola ifall någon inte sett den 🙈 men just den vill man nästan låsa in sig efteråt 😅😅 om jag inte blandar ihop med en annan film.

Svar: Heheheheh,,,, jo, det stämmer att... du-vet-vad händer i slutet på det där du-vet-hur-sättet. Fruktansvärt obehagligt... men fram till dess vill jag absolut ut i skog och berg och vara idealist ;D
Ajli Müller

#4 - Hemma Hos Felicia:

Haha Ronja Rövardotter får mig att vilja hoppa från klippor ! :D

Svar: JAAAA! Och skrika i bergsrevor och fiska lax och bada naken!
Ajli Müller

#5 - Anna Maja:

Jag tänkte först skriva att den där boken som filmen Holes baseras på har jag hört mycket gott om från någon och tänkt läsa länge. Sedan insåg jag att det nog är du som skrivit om den några gånger, haha. Så tipset kommer ju redan från dig! Lär fortfarande läsa den dock. :)

Svar: Ja, men det tycker jag att du ska, den är så fin. Har lyssnat på den på bookbeat några gånger också! Men du ska vara medveten om att den riktar sig till barn, så det är en enkel bok <3
Ajli Müller

#6 - Bunny Therése:

ÄLSKADE Ett Hål om Dagen då jag gick i skolan! Läste både på engelska och i svenska och såg filmen sååå många gånger! Har faktiskt kvar böckerna för det var en sån favorit! Länge sen jag såg filmen nu! Dröm om den kom till Netflix en dag :D

Svar: Det är därför jag fortfarande älskar den tror jag! Läste den i skolan och ÄLSKADE den då, så jag har bara fortsatt att älska den, och läst om den tusen gånger! Och även filmen har jag sett om och om igen!
Ajli Müller

#7 - enna:

Kul inlägg :)

Svar: TACK :D
Ajli Müller

#8 - birgitmaria:

Jag har inte sett alla, men håller med om att Ronja verkligen är en sån film! Sen visste jag inte att Stekta gröna tomater var en bok, den vill jag läsa!

Svar: Den lär vara fantastisk och kuslig!!
Ajli Müller

#9 - Pauline Hurtig:

alltså bara sett första, men den älskar jag :D

Svar: Åh, den räcker långt!! :D
Ajli Müller

Kommentera här