Julia Müller-Sandvik

Stenterapi - vad det innebär för mig

Stenterapi är ett sådant flumord som nu har olika konnotationer. Först avvecklar vi de tre andra "traditionella" synerna på stenterapi: 
 
» Het stenterapi/het stenmassage
De flesta SPA-avdelningar erbjuder något sådant och brukar innebära att varma stenar, ofta lavastenar, placeras eller masseras på kroppen. Stenarna och dess värme ska hjälpa dig att varva ner, värma dig utifrån och in samt genom den ökade blodcirkulationen.
 
» Kall stenterapi/kall stenmassage
Används mest vid smärta där kalla stenar, ofta marmorstenar som är naturligt svala, läggs på akupressurpunkter eller ytliga blodkärl som tinningar och ögonlock för att motverka smärta, migrän etc. 
 
» Kristallterapi
Det är en mer spirituell upplevelse att "behandlas" med kristallterapi, då man menar att olika kristaller har olika egenskaper och därmed för över sina värden på människan som använder kristallerna. De används på olika sätt inom olika läror: de kan appliceras på chakran, de kan hållas i handen medan affirmationer uppläses, de kan placeras i olika väderstreck och enligt månvarv etc. Just nu verkar det vanligt att ha ett slags rulle med någon form av ädelsten eller mineral på, som man rullar över ansiktet. 
 
 
Jag använde ordet innan jag visste att andra använde ordet, och jag använde ordet på ett sätt som andra inte gjorde. Men jag ska berätta om den, eftersom den hjälper för mig. För mig är stenterapi väldigt kopplat till stenen själv. Oavsett sten. "Min" stenterapi handlar om att låta stenen stjäla min energi och jag tar stenens, fast inte riktigt lika flummigt. Och inte lika spirituellt. Jag har olika exempel på detta och kan berätta om så många olika konkreta sätt på vilket stenterapin har hjälpt mig.
 
 
» Jag håller en sten i handen när jag flyger och tänker in min rädsla i stenen. Varje flygsten sparar jag sedan i en glasburk på TV-bänken.
» Jag sitter på stenhällar och lägger händerna mot den för att få lugn och bli eller vara tillfreds.
» Jag stirrar på bergväggarna och förundras över dem och tackar när jag är i Alperna.
» Jag skriker för att höra stenekon när jag är i klyftor (vilket man inte ska, men...) för att få glädjande adrenalin.
» Jag balanserar stenar på stranden, särskilt om jag råkar få ångestpåslag i närheten av den, för då försvinner man in i stenarna!. 
» Jag är stenkleptoman och stjäl stenar från platser som jag vill minnas och älska!
 
 
Det hela började med lovsången "Du är en bön" (Psalm 762), vilken jag sjöng på den första andakt jag själv höll i. Det finns en replik i den som lyder "Låt oron få sjunka som stenar mot botten". Efter sången lade jag fram ett fat med stenar och ett kärl med vatten och sade åt deltagarna att ta en sten, tänka in sin oro i stenen och släppa den i vattnet. 
 
Jag vet inte om det funkade för dem. För mig var det ett sätt att slippa prata så mycket under en andakt jag var nervös över att hålla i. Ett "knep". Men det funkade för mig - jag slutade vara nervös för resten av andakten. Sedan dess gör jag det. Jag använder stenterapi - min tolkning - på mig själv vid varje stor prövning.
 
Snart ska jag tillbaka till Alperna. Då jävlar blir det stenterapi!
enna

Häftigt att en sten kan hjälpa en så passa mycket :)

Svar: ja, och det är kanske ett visst mått "placebo" - men så länge det hjälper tänker jag fortsätta! <3 :)
Ajli Müller


blogg: http://sayyeastofashion.blogg.se/
ego

Stor igenkänning! Hittar nästan alltid en sten i fickan när jag plockar fram en jacka etc som jag inte använt på ett tag. Kan inte låta bli att ta med "sköna" stenar - och ibland kastanjer! - från platser jag besöker. De inger trygghet, positiva minnen och lugn.

Svar: Jag kan absolut inte hålla mig om det är en skön sten. Sköna stenar stjäl jag direkt!! Utan att tänka på det :D
Ajli Müller


Namn:
kom ihåg mig?
Mejl: (visas inte)

URL:

Kommentar:


Julia Müller-Sandvik

Hallådär


Jag heter Julia Müller-Sandvik, 29 år från Tomtebo, och bloggar här under det tagna namnet Ajli Müller. Jag är en oftast levnadsglad och modig människa som lever efter devisen ”Ute är alltid inne”. Allt är bättre utomhus och det försöker jag förmedla i bloggen. Läs om alpresor, strandskvaller, skogspromenader, snowboard, klättring, picknick och andra turer, i ur och skur. Matlagning, kläder, djur och film är annat som ligger varmt om hjärtat.

Välkommen!


Kontakt: juliamullersandvik@hotmail.se

|Outdoor|
|Klättring|
|Snowboard|
|Utflykt|
|Skidor|
Kategorier


Arkiv


Senaste inläggen
Sök i min bloggRSS 2.0