Julia Müller-Sandvik

Känns det piss? Testa följande!

Jag och Minette träffade en munk på stan. Jag vet inte ens om han var en munk på riktigt, men enligt egen utsaga var han en brittisk munk som bodde i Indien och ville ge oss en bok om meditation eftersom hon var en "thinker" och jag var "joyful" (för det kunde han SE på oss...snark!). Han frågade mig om jag någonsin blev stressad och jag svarade helt sanningsenligt (och det är helt sjukt att det här är sant eftersom jag haft utmattningssyndrom): generally no. Jag kan skriva om det framöver, för det är faktiskt en helt sjuk förändring jag gjort, att gå från att gå under av stress till att generellt inte vara stressad. Men även om jag inte sliter under stressen nuförtiden så kan ju livet kännas piss, som bekant. Och det är ju inte så hemligt att mitt liv är rätt så piss nu. Och då funkar följande och typ endast följande: 
 

Var utomhus. Utomhus är bäst! 

Bra dagar kommer man höra porlet av smältande snö, känna solen värma kinden och höra fågelkvitter, och man kommer gå och gå och aldrig komma till dörren. Man kanske hittar en bänk och och sätter sig ett tag. Dåliga dagar kommer man slåss mot vind och regnrusk och man kommer ha ont i öronen och vilja komma fram. Väl inne efter utomhus kommer du bara känna hur bra det känns! Antingen för att du ÄNTLIGEN kommit in eller för att du verkligen njuuuutit av att vara ute. Jag kan verkligen inte trycka tillräckligt på det här. Det är så närande att vara utomhus! Innan jobbet, efter jobbet, hela lediga dagar, på rasten... ut med er, ba! Jag garanterar att det är lika närande om ni HATAR att vara utomhus, även om det såklart är tråkigare för er. Gör det ändå. Livet är inte alltid kul.
 
 

 Sov gott

Och för att sova gott krävs det medicin eller terapi och en herrans massa arbete först, men för de flesta skulle jag vilja hänvisa till punkt ett igen: var utomhus, mycket och länge. Kanske växla eftermiddagskaffe/kvällssocker mot Blåbärschai och en knäckemacka. Men mest: var utomhus! Både frisk luft och en chans att rensa tankarna hjälper ju, och att sänka kroppstemperaturen
 
 

Rest and digest istället för fight or flight

Rest and digest innebär att man känner sig trygg, lugn och återhämtningsförutsättningarna ökar. För somliga är det kanske en stund under filten med musik i öronen, för andra är det att svettas - men så gott som alla gynnas av just naturupplevelser. Och det behöver inte vara upplevelser så mycket som en skogspromenad eller en tur till havet. Naturen är som ett multivitamin! Om man sedan dessutom får solsken och D-vitamin och motion och puls är det ju bara allt i ett enda paket.
 
 

Tänk: Och!?

Ja, det är piss. Och? Jag vill hänvisa till mitt inlägg om vinterdepression:  Varför lever vi i ett sådant samhälle där människor tror att det är möjligt att må bra och vara glad hela tiden? Varför SKULLE man!?  Hur kan vi förvänta oss att vi ska vara statiskt lyckade och lyckliga? Hur fick vi ens en så orealistisk syn på livet från första början? Är det piss är det okej att tänka synd, jobbigt, tungt, stackars mig och hur vänder jag det här. Men ibland tycker jag inte att man ska lägga så mycket tanke vid pisset alls, varken på att älta det eller fixa det. Konstatera bara ATT det är piss, VAD som är piss och sedan kan du lämna det därhän. Synd för dig, liksom. Det kommer fler dagar. 
 
 
Mitt svar på det mesta är att vara utomhus, eller att komma in från utomhus. Sommar, höst, vår och vinter: ut på tur, aldrig sur. Det har blivit alldeles särskilt uppenbart den här vintern. Folk i allmänhet gillar inte att frysa och det gör inte jag heller, men vet ni vad... då ser man till att åka skidor, snowboard eller något annat som gör att man håller värmen. Man tänder en brasa och klär på sig tillräckligt med kläder. Om jag kunde bo i Jokkmokk och inte frysa så kan ni bo typ överallt utan att frysa. Man kan ju inte ha på sig typ New Yorker-jeans i minusgrader och tro att man inte lider då.

Dessutom: inomhus efter att man råkat gå ut i bara New Yorker-jeans och lättviktsjacka är så underbart. Folk borde tåla att lida lite mer!
 

Det var mina råd för att må bättre. 

 
De funkar även om man hatar dem, det är det som är det finaste!
birgitmaria

Japp, utomhus is da shit! Håller fullständigt med dig. Utomhus är guld värt! Helst ut i skogen! (fast jag är inte mer än 50 m från civilisationen om jag är ensam i skogen, men ändå, skog som skog!) Och nu på vårvintern- då är det ute som gäller!
Det blir inte sämre av att vara utomhus!

Svar: jag har skogen runt hörnet jag också nu när jag har flyttat. Det är så skönt att "morgonpromenaden" automatiskt blir en skogspromenad, för åt andra hållet har de inte byggt ut några bra gångvägar ännu ;D
Ajli Müller


blogg: http://birgitmaria.blogg.se/
Matilda Berlin

JA - utomhus är bäst!! Finns ingen gång jag inte går ut och går en promenad när huvudet snurrar med tankar. Och ja, just nu är jag helt klart inne i det där att det är PISS, men så enkelt är det, och så får det vara ett tag nu. Ibland går det att vända, men ibland är det bara så det är. Och det kan vara väldigt skönt att höra med! Så tack för tipsen hjärtat! kram <3

Svar: Stackars dig!! Jag har det också PISS. Och tycker synd om mig själv. Men som sagt: så är det. Utomhus hjälper! <3 KRAM!
Ajli Müller


blogg: http://matildaberlin.se
Denise Taylor

Att vara ute med hunden kan vara ett av de bästa jag kan göra för mig själv när allt känns för mycket! :D

Svar: Helt klart! Så himla NÄRANDE liksom!!!
Ajli Müller


blogg: http://taylorsroom.blo.gg

Namn:
kom ihåg mig?
Mejl: (visas inte)

URL:

Kommentar:


Julia Müller-Sandvik

Hallådär


Jag heter Julia Müller-Sandvik, 29 år från Tomtebo, och bloggar här under det tagna namnet Ajli Müller. Jag är en oftast levnadsglad och modig människa som lever efter devisen ”Ute är alltid inne”. Allt är bättre utomhus och det försöker jag förmedla i bloggen. Läs om alpresor, strandskvaller, skogspromenader, snowboard, klättring, picknick och andra turer, i ur och skur. Matlagning, kläder, djur och film är annat som ligger varmt om hjärtat.

Välkommen!


Kontakt: juliamullersandvik@hotmail.se

|Outdoor|
|Klättring|
|Snowboard|
|Utflykt|
|Skidor|
Kategorier


Arkiv


Senaste inläggen
Sök i min bloggRSS 2.0