Recept: Linslasagne med tacokryddning

Bakismat tar sig många former. I min lilla familj är det oftast pizza för karln och makaroner med gräddsås (och endast gräddsås) till mig. Men helst vill vi ha nachochips, salt fet köttfärs och guacamole. Nu senast skulle vi köpa just det senare, men äsch, orka handla?! Istället blev det mat av saker vi redan hade hemma och valet föll på lasagne! Jag får tillägga, eftersom jag började 8:00 idag, att det här inlägget är efterkonstruerat, det är inte bakismat från denna vecka.
 
 
Krejmig, ostig, varm linstacolasagne.
 
Bakis var vi fortfarande, men med massa krejmig lasagne i magen, helt utan sallad och andra nyttigheter, kändes det lite bättre. Frukost var nämligen en Ipren, en Treo, en pepcid och några skivor gräddost som serverades med lite luft. Hehehehe...
 
Ingredienser:
Matfett
2 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
2 dl röda linser
1 msk tomatpuré
Tacokrydda
1 burk mutti krossade tomater
1 köttbuljongtärning
25 g smör
1/2 dl mjöl
8 dl mjölk
1 1/2 dl riven ost
salt och peppar
Lasagneplattor
1/2 dl ost
 
 
Gör såhär: fräs hackad lök tills de är mjuka. Tillsätt finhackad vitlök, tomatpuré, röda linser och tacokrydda. Fräs i några minuter. Lägg över i en kastrull, tillsätt krossade tomater, buljong och vid behöv lite vatten. Låt puttra under lock i ca 25 minuter. 
 
Smält smör i en kastrull, tillsätt mjöl och ”stek in”. Tillsätt mjölk under vispning. Koka upp och låt puttra i ca. 5 minuter. Salta, peppra och rör ner riven ost. 
 
Smöra en stor ugnsform. Lägg ett lager vit sås i botten och lagra sedan lasagneplattor, röd sås och vit sås tills det är slut på röd sås. Toppa sista lagret med vit sås och riven ost. Och tydligen ganska mycket vit sås, för som ni ser blev översta lagret bränt. Jag ÄLSKAR dock den knapriga delen av lasagne, så I’m good! Man ska ha den i ugnen på 225 grader tills den är klar. Får vår del, ca. 25 minuter.
 
 
Nu har vi bränt oss i gommen. Det vi pratade om vid matbordet var robotar (min man spelar datorspel) och ”nya livet” som ju inte inleds idag - alla vet att nya liv inleds på måndagar. Mest hade vi cementhjälm och käkade geggig lasagne och mådde gott. Vi har varit gifta i nästan 6 år nu, så datefood är inte direkt något vi tänker på. Slurp! 
 
 
Dagens läsarfråga: vad är er bakismat? Och om ni inte dricker alkohol/inte dricker er berusade så åtminstone motsvarigheten: vad äter ni dagar när ni är så trötta och sega och tjocka i huvudet att ni känner att ni önskar att ni inte vaknat riktigt, riktigt, riktigt ännu?
 
|
#1 - Alice Lindström:

sv: absolut! gå in på petertech.se/alice eller klicka på knappen långt ner i min sidomeny där det står "beställ design". Där finns all info om hur du beställer. Borta hela veckan, såå jag kommer inte ha möjlighet att kika på det förens nästa vecka.

Åhh vad jag blir sugen på lasagne!

Svar: Perfekt, såg att man ska ha bilder redo - men jag har bara mina bloggbilder, vet inte om de funkar? Har NOLL brådska ;)
Ajli Müller

#2 - Julia:

Måste jag testa!

Svar: Ja gott var det!
Ajli Müller

#3 - Mösstanten:

Riktigt sega dagar är vi glada om vi har rester som vi bara kan värma upp. Annars en fiskbit i ugnen och så steker vi blandade djupfrysta grönsaker till. Eller annars steker vi halloumi med samma grönsaker. Om vi har köttfärs hemma gör vi kanske en köttfärsröra med blandade djupfrysta grönsaker. Hur enkelt som helst. Det går snabbt och lätt att göra sådan mat.

Svar: Så trevligt! Vi har fullt av wokblandningar i frysen som mest blivit liggande!
Ajli Müller

Kommentera här