Ajli Müller - Outdoor, snowboard, klättring, blogg - Jag fattar inte grejen med protein

Jag fattar inte grejen med protein

Ibland tror jag att ju mer man känner till om kost desto mer krånglar man till det och kanske till och med mår sämre. Överallt ser jag produkter som funnits i evigheter, men som nu helt plötsligt har ordet PROTEIN i sig!? Like, hur mycket protein behöver man? Äter vi för lite protein..? Jag har INGEN aning!
 
 
Jag äter exempelvis rätt mycket keso. Keso innehåller enligt min förpackning 12 gram protein per 100 gram. En snabb googling visar att ”proteinkeso” innehåller 15 gram protein per 100 gram. Gör de där extra 3 gram något för hälsan? Kellogg's Special K Red berries som jag har hemma innehåller 9,20 gram protein, Kellogg's Special K Protrein berries innehåller 12 gram.
 
 
Fattar ni vad jag menar? Skulle man inte MÅ dåligt om man gick runt och hade proteinbrist? Och det här med att stoppa konstiga frön, pulver och tillsatser i helt vanlig mat - vad ska det vara bra för? Om jag dricker en fruktsmoothie, är inte frukt och grönsaker nog värt som det är, måste man stoppa i ginseng och spirulina och nyponpulver och grejer? JAG FATTAR INTE.
 
 
Nu när jag ska lägga om kosten så ska jag INTE haka på det där protein och pulvergrejset. Nej, jag vet mycket väl vad det är som gjort att jag mått sämre och lagt på mig på ställen som jag inte känner för. Så, jag slutar med det. Slutar med det dåliga. Inte stoppa in en massa för mig helt onödiga grejer! Eller har jag fel? 
 
 
Jag tror att jag som inte hårdtränar, knappt tränar alls faktiskt, och inte har någon sjukdom eller födoämnesallergi inte behöver krånga till det mer än att sluta dricka massa skit och äta tre vanliga måltider istället. Om någon sitter på fakta som tyder på att jag borde tänka om får ni såklart gärna berätta, men jag är ytterst skeptisk till att jag skulle behöva något extra protein eller annan specialkost. 
 
Och det känns rätt gött faktiskt. 
|
#1 - Emma Engström:

Alltså jag tror verkligen man blir mer förvirrad av att hålla koll på allt detta och gå runt och räkna, så jobbigt! Det viktigaste är att äta varierat och bra, för då tror jag man får i sig det man behöver <3

Svar: Jag äter inte särskilt bra, men varierat. MÅR jävligt bra, så jag är inte så orolig :)
Ajli Müller

#2 - Bunny Therése:

Om du inte styrketränar på elitnivå behöver du inte betala extra pengar för extra protein. En vanlig sammansatt måltid med valfritt protein (kött eller veg), grönsaker och kolhydrater räcker gott och väl :)

Jag dricker proteinpulver då jag har tränat, jag tränar för att bygga massa och inte styrka och då är protein rimligt. Inte annars.

Svar: Men det var så jag tänkte (eller du vet, inte tänkte!) och det känns vettigt när du säger det :D
Ajli Müller

#3 - Johanna Utterberg:

Åhhh vad jag håller med dig och så skönt att höra någon som tycker som en själv. Typ PROTEINBARS, alltså det är ju bara för att sälja, det är inte ett dugg nödvändigt eller bättre en ett jävla mellanmål med yoghurt och bär och en knäckemacka liksom?! Älskar vad du är klok <3

Svar: Älskar knäckemacka och du är lika klok! <333
Ajli Müller

#4 - Frida:

Jag håller helt och hållet med dig. Det kommer dessutom fram titt som tätt att proteinbarer och liknande innehåller kemikalier och annat äckligt :P

Om jag vill äta nyttigt så brukar jag mest tänka på att försöka äta så naturliga råvaror som möjligt :)


Svar: Om jag vill äta nyttigt så slutar jag med öl och småsockersuget på kvällarna, sedan är väl vissa delar sämre i min kost (kan bli farligt sugen på stekta ostmackor exempelvis) men oftast gillar jag mest vanlig mat XD
Ajli Müller

#5 - Yasmine:

Jag håller med dig till hundra procent om detta! Vanlig mat duger fint, man behöver inte en massa extra protein mm (dock använder jag lite pulver i mina smoothies, märker dock ingen stor skillnad...)!

Svar: Ja, och VILL man äta proteintillskott av olika slag: go for it! Har man det hemma, tycker det är gott eller av andra skäl vill käka t,ex proteinpulver så är det ju inget konstigt med det, bara trevligt! Men knappast att folk går runt med ett proteinunderskott sådär i allmänhet, det tror jag inte på.
Ajli Müller

#6 - Yasmine:

Jag håller med dig till hundra procent om detta! Vanlig mat duger fint, man behöver inte en massa extra protein mm (dock använder jag lite pulver i mina smoothies, märker dock ingen stor skillnad...)!

#7 - Ida Jansson:

Läste om proteiner nyss och faktum är att vi inte alls behöver all detta protein som proppas in i alla livsmedel. Det finns nästan ingen som lider av proteinbrist i vår del av världen. Folk tror att det bara finns protein i kött och keso typ men det finns i så många livsmedel. Tex havregryn, potatis, nötter, frön, baljväxter mm. Det är bara ett sätt att försöka tjäna pengar på folks okunskap som de framställer proteinbröd, keso, flingor osv. För att inte tala om alla broteinbars! Svindyra när man lika gärna kan ta en tallrik fil och mysli. Ät det du mår bra av o tycker om. Protein får du i dig 😀 Vissa forskare påstår att vi äter för mycket protein och skulle må bättre av att äta mer kolhydrater. Kram

Svar: Jag tänker NOLL på var det finns protein och ägnar varken protein, vitaminer, kolhydrater, salt eller socker etc en enda tanke - jag har bara utgått från att om jag hade brist av något skulle jag må dåligt. Och det är det jag menar med att jag tror att folk krånglar till det för sig. Fattar grejen med om man ska försöka bygga större muskler och därmed tränar hård styrketräning.,, eller nej. Nej, jag förstår det inte ens då eftersom jag inte bryr mig, hehehe... finns dagar och veckor som jag knappt äter en enda varierad grej, bara mackor och yoghurt hela veckan. Inte for jag illa av det, som är fullt frisk i allmänhet. Tror att börjar jag läsa på så kommer jag börja tänka på det mer och jag förstår inte riktigt varför jag skulle vilja det XD ;D så jag äter mina mackor och min yoghurt i godan ro!
Ajli Müller

#8 - Linnea Kinis:

Jag tror det är försäljningsknep att skriva att nåt innehåller mer protein för det låter väl nyttigare eller nåt :) protein är bra, men för mycket protein gör varken bu eller bä för kroppen så kanske lite onödigt, om du tex inte vill bygga muskler. Då behöver du Mer protein än annars, som jag fattat det :)

Svar: Det är det säkert, men för mig klingar en klase vindruvor eller en burk cocktailtomater mycket nyttigare än att stoppa in protein i vanliga livsmedel som funkar perfectly fine utan tillskott ;P jag vill gärna bygga muskler, fast jag styrketränar inte, så borde väll börja bygga först innan jag börjar äta något märkligt ;)
Ajli Müller

#9 - Ida - foto & häst:

Protein tänker jag alltid har att göra med muskler, eftersom muskler består mest av protein typ hehe. Därför alla som tränar stenhård och vill få större muskler äter massa proteinshakes och sånt. Annars får man oftast i sig alla proteiner man behöver om man äter blandad kost. Så jag tänker aldrig på att köpa de produkter med extra protein, får i mig tillräckligt nog haha :'D

Svar: Jag också, tror man skulle känna sig svag eller hängig om man hade brist! Jag minns när jag hade järnbrist, det kände jag absolut på mig och mådde sämre av :)
Ajli Müller

#10 - Alice:

Väldigt intressant och bra läsning, inte tänkt på detta med protein faktiskt!

Svar: Nä, ingen idé att tänka på :)
Ajli Müller

#11 - Bella:

Ja typ sluta ät chips och godis haha!

Svar: Eller hur, lätt åtgärdat ;D
Ajli Müller

#12 - Alice Lindström:

Vilken bra tanke!! inget jag tänkt på men en person som inte tränar speciellt mycket, behöver vi de "extra proteinerna" i vissa proteinprodukter?

Svar: Jag tror inte vi behöver det. Kanske folk som återhämtar sig från ätstörning..? Men annars vettefan?
Ajli Müller

#13 - Marie Karlsson:

Ja men jag håller med dig, jag är inte heller insatt i sådant, sunt förnuft och minska på det man vet man går upp i vikt av så är man nog i hamn

Svar: Ja, om man orkar bry sig om viktuppgång känns det som att man nog är rätt medveten om vad det är som föranlett den. Vin och bärs och godis + för stora portioner because I LOVE FOOD är mitt problem!
Ajli Müller

#14 - enna:

Det här är inget jag har koll på, äter för det mesta det jag tycker om :)

Svar: Ja jag också :D
Ajli Müller

#15 - Sarah:

Jag måste få säga att du är himla fin i den gröna klänningen :) Så somrig den är :)

Svar: Tackar tackar! Ett second hand-fynd!
Ajli Müller

Kommentera här