Recept: Nikkaluoktasoppa med älgfärs

Nikkaluoktasoppa med älgfärs och potatis
 Är det inte säsong för det så säg!? Soppa, gryta, vilt. Hearty, good, solid food som värmer upp en inifrån och ut. Vill ni höra något helmärkligt? Vet inte varför jag frågar, den var nog retorisk, så here it goes: jag har varit tillsammans med Erik i mer än ett decennium och på den tiden har jag lagat köttsoppa exakt NOLL gånger. Trots att vi båda älskar det! Knäppt! 
 
 
Du behöver:
Smör
1/2 Vitkål
1/2 Purjolök
1 Gul lök
4 Vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
1,5 msk tomatpuré
1,5 l vatten
2 st köttbuljong
1 st lagerblad
4-5 potatis
1 morot
Älgfärs
Salt och peppar
1 msk kalvfond
1/2 del rödvin
1 skvätt soja
 
 
Gör såhär: Strimla vitkål, hacka purjolök och gul lök. Skölj noga. Stek i varsin panna till genomskinligt (får de plats i samma så fine, eller stek i omgångar annars). Sätt ihop i en stor soppkastrull. Tillsätt finhackad vitlök och fräs rubbet. Tillsätt tomatpuré och dijonsenap och stek ihop. Tillsätt vatten, buljong, lagerblad, rödvin och låt koka upp. Tillsätt skalad delad potatis och morot och koka mjuk under lock. Känn med potatissticka. När de är klara: bryn älgfärsen i smör, salt och peppar. Lägg ner i soppan, rör om och låt puttra ihop i 5 minuter. Smaka av och lägg till vad du behöver för önskad smak (vi körde vin, fond och soja, men vissa vill ha mer syra eller sötma... gå på känn!).
 
 
Som ni ser serverade vi med tekaka, smör, ost och gurka + ett  glas rödvin. 
|
#1 - Marie:

Självklart är det säsong för gryta nom nom

#2 - birgitmaria:

Nikkalouktasoppa- grymt gott!

#3 - Jessica Högberg:

Oj oj, gott!! Höst nu så det blir nog en del soppor och grytor även här...

Kommentera här