Om Umeå, om sommaren

... jag har länge haft "turista i min hemstad" på min bucket list. Men jag har aldrig gjort det. Inte sammanhängande i alla fall. I sommar ska jag göra det i alla fall! Och även utan Heléna och Calle ska jag få tummen ur. 
 
Till dess vill jag tipsa om lite bra saker Umeå har att erbjuda som man som umebo råkar glömma, men som är lite lagom turistiga:
 
1. Västerbottens Museum, Gammlia och Tráhppie
På Gammliaområdet finns det mycket att utforska: här finns samiska visten, djur, gamla skolor, Helena Elisabeth kyrka, båtmuseum, friluftsmuseum, bagarstuga som bakar traditionellt västerbottningst tunnbröd eller gáhkku på glöden. Västerbottens Museum är fantastisk på det sättet de binder samman kulturhistoria, aktuella händelser och coola människor. På sommaren är friluftsdelen bäst: så njutbart att gå omkring bland alla olika hus och funktioner.
 
 
2. Tapas bar deli på middag, Artonnittiosju (Elite hotel) på brunch, The bishop's arms på bärs.
Jag vill rekommendera alla att kika in min upplevelse av Tapas Bar Deli i DET HÄR inlägget. Och ni kan läsa om några andra Umeårestauranger och fik i DEN HÄR kategorin. För de jag listar här ovanför är inte de finaste, de dyraste, de mest pretentiösa... men de glöms därför lätt bort. Passa på liksom!

 
3. Bildmuseet/ konstnärligt Campus, Stand-up på Pipes of Scotland och föreställningar på Norrlandsoperan.
På bildmuseet kan man bara spatsera och njuta av ljusa ytor och stora fönster, även om byggnaden är mörk som Mordor från utsidan. Ofta är utställningarna fantastiska och originella och aktuella. Dessutom har de en ljuvlig liten shop. På Pipes of Scotland finns det IPA och Stand-up. Det finns på Balder också, men Balder är otäckt. I alla fall: kolla in eventlista på Facebook och skratta lite! Dessutom finns det alltid föreställningar på Norrlandsoperan och Väven och Idun etc. 
 
 
4. Parker, skogar och leder.
Utnyttja alla utomhusvardagsrum: Broparken, Skeppsbron, Döbelns park, Årstidernas park... skogar finns överallt, man behöver inte ta sig så långt för att hitta stråk att vandra och stigar att välja. Så gör det: ut och gå lite när ni är här. 
 
 
5. Nydalasjön, beachplanen och Kyrkstugan
På sommaren är Kyrkstugan öppen med café, badplats och föreställningar, andakter, gudstjänster, vigsel på drop-in. Det är så fint. Fikat är... OK. Men det finns glass. Sjön är härlig att åka skidor och skridskor på vintertid, fast på sommaren är det mycket bättre. Det finns många grillplatser, många badplatser och öppen beachplan, man kan hyra kanot, man kan fiska... 
 
 
Det finns flera fina fik, men jag föredrar picknick alla dagar i veckan. Matsäck jag själv kan kontrollera och välja själv och sitta ute. Men om ni vill ha ett inlägg med våra fina kafeterior så har jag besökt en hel uppsjö. Däremot köper jag ju inte FIKA på café, så just det är jag inte rätt person att fråga...
|
#1 - Sara:

Härliga grejer! Ska keep in mind tills nästa gång jag besöker UMEÅ :)

Svar: Ja, gör det :D Kom inte nu i dessa sjukdomstider dock XD
Ajli Müller

#2 - Heléna:

Åhhh - så härligt!!! Nu ska Calle få läsa inlägget också och sedan börjar operation övertala till Umeåresa!!! Tusen tack hjärtat för alla tips!!! Klickade runt på länkarna (och läste om corona och corona) och får nog göra det igen när det lugnat ner sig lite med oron för smitta så alla evenemang kommer igång igen! Stor kraaaaam bästa du!!!! 💖💖💖

Svar: Haha eller hur, kom inte än XD Kom nästa år XD
Ajli Müller

#3 - Pauline Hurtig:

vilket roligt inlägg :D

Svar: Tack, vad glad jag blir :D
Ajli Müller

#4 - Johanna Utterberg:

Åh vilket bra tips på saker att göra i Umeå! :)

Svar: Ja, om de har öppet :D
Ajli Müller

#5 - Marie:

Trevligt att marknadsföra sin egen stad, borde jag också göra faktiskt. Finns ju en hel del fint att göra hos er

Svar: Absolut! Fast ser att museerna stängt så stora delar, och även restaurangerna, men jag kan fortfarande njuta av umeå :)
Ajli Müller

#6 - Emma Engström:

Det finns ju så mycket att se, helt klart!! Snacka om att jag blev taggad på sommar nu också, haha. Hoppas dock Corona lägger sig så man kan ta sig ut på lite resor <3

Svar: Ja, sommar sommar sommar! Nej resa ska man nog inte göra på ett bra tag tycker jag.
Ajli Müller

#7 - Hemma Hos Felicia:

Artonnittiosju!!!! Deras mat är ju helt gudomlig!!! :D

Svar: Verkligen supergott för så billigt :D
Ajli Müller

#8 - birgitmaria:

Problemet just nu är ju att vi inte vet om något ens kommer att va öppet i sommar...
Men allt utomhus går ju bra!
Och att semestra i Umeå är en bra idé. Det är fint där.
Vi siktar på semester i skogen, utan folk *skratt*
Jag kanske kan övertala familjen till en fjällvandring. (drömma går ju)

Svar: Ja, tack och lov är jag all for att vara utomhus. Men nu får vi se om jag får någon semester överhuvudtaget, för nu är det hus i helvete på Avion Shopping.
Ajli Müller

#9 - enna:

Att turista i sin egna stad är så kul! Och man hittar verkligen fina guldställen :)

Svar: Jag har nog aldrig riiiiiktigt gjort det, det här är inte turistgrejerna nämligen utan billigt och enkelt liksom :D Det gör jag varje år och jag är mycket förtjust.
Ajli Müller

#10 - Annie - Stora Små Äventyr:

Så mysigt att turista hemomkring, det blir så lätt att man glömmer bort sin närmiljö och blir hemmablind.

Svar: Exakt :D
Ajli Müller

#11 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★:

Så roligt inlägg och så inspirerande samtidigt :). Jag skulle vilja besöka Umeå faktiskt, hört så mycket om er stan och dessa ställen du skriver om låter jättefina :). Speciellt fik det älskar jag :).

Svar: Har ingen aning om vi har fina fik, haha, har vi inte mest kedjor..? Men oavsett så finns mycket annat fint att göra och du är så välkommen :D
Ajli Müller

#12 - Jennifer:

Min pappa är född i Umeå :P

Svar: Jasså :) Min är född i Nordmaling.
Ajli Müller

Kommentera här