
Vissa saker hör ju till den här mörka, tuffa, tunga årstiden. Grytor, levande ljus, biografbesök, tekoppar man kupar med båda sina händer och kanelbullar är vissa av sakerna som hör till. Jag, däremot, hör till skaran som får halsbränna av kanel. Men varför inte blåbärsbullar istället? Här kommer min variant:
En helt vanlig bulldeg:
50 gram jäst för söta degar
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
0,5-1 dl socker
1 tsk kardemumma
~ 1 l vetemjöl
150 g smör
Fyllning:
ca 100 g smör
ca 0,75 dl brun farin
Blåbärssylt
Mandelmassa
Pensling:
Ägg
Pärlsocker
Mandelkross

Gör såhär: Värm mjölken lite, max till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite mjölk så den löser sig. Häll i mjölken. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl. Sätt igång maskinen på låg hastighet och knåda. Klicka ner mjukt smör lite i taget och låt arbeta in i degen. Knåda i 5-10 minuter på låg hastighet. Täck med kökshandduk och låt jäsa ifred i ca. 45 minuter.
Blanda ihop smör och brun farin till en smet.
Klipp loss en fjärdedel av den nu jästa bulldegen och kavla den till en stor rektangel. Smöra med fyllningen, bred blåbärssylt på, riv mandelmassan med rivjärn över hela rektangeln. Rulla ihop och skär ”rulltårtan” till ca. 10 bullar, eller vik degen dubbel, skär loss remsor och gör till knutar.
Upprepa med de andra tre fjärdedelarna deg.

Täck bullarna och jäs i ytterligare 45 minuter. Pensla med uppvispat ägg och toppa med mandelkross och pärlsocker om du vill. Grädda i ugnen i 10 minuter på 225 grader.
Låt svalna på galler – blåbärssylten blir väldigt varm.

Visst är det trevligt med nygräddat? Inte tillräckligt trevligt för att jag ska gå upp och sätta en deg mitt i natten, som min mamma gör ibland för att kunna ha nygräddat direkt på morgonen (galning, mamma!), men trevligt!
Kul med en lite annan touch på vanliga kanelbullar 🙂
sv. Det var rätt härligt! Fin miljö och väldigt god croissant 🙂
GillaGilla
tack, de var väldigt goda när jag bakade dem, och nu har jag frysen full med bullar.
GillaGilla
Vad sugen jag blev. Det ser verkligen jättegott ut. Tack för receptet, det måste jag testa någon gång kram
GillaGilla
Men alltså vad är det jag ser , blåbärsbullar så fiiina o goda dem ser ut då,kan nästan känna lukten till sthlm haha kram och hoppas du är frisk från covid nu.
GillaGilla
Men gud, du är så snäll, tack! Jag är faktiskt riktigt stolt. Okej, knutarna är inte så vackra, haha, men vackrare än JAG är van vid 😉
GillaGilla
Men mums vad gott, detta måste jag prova ❤
GillaGilla
Jaaa, woho, gör det 😀
GillaGilla
Mums 🤤
GillaGilla
MMMMMMMHHHHH!!!! Nu är jag sugen på vaniljbullar också 😉
GillaGilla
Lägg AV vad gott?!
PS: Vad fin nya bloggen är!
GillaGilla
Men jaaaa! Och du som är i bakartagen, jag kan varmt rekommendera bullar med blåbärssylt. Det var så smarrigt. Och tack, tack, tack för komplimangen om min nya blogg 🙂
GillaGilla
Men gud så goda dom såg ut 🙂
GillaGilla
Det var gott 🙂
GillaGilla
100% den bästa bullsorten
GillaGilla
Instämmer, 100%!!!
GillaGilla