Listor • Svep

jullistan

Den här listan saxade jag först från Ellen Gräntz och sedan la jag till lite grejer för att jag inte ville att den skulle ta slut så snabbt.

Favoriten på julbordet: Min familj har i så många år jag minns haft en hybrid mellan julbord och något annat smörgåsbord, så jag är medveten om att mitt val inte är en klassisk julbordsrätt, men min favorit på julbordet är kanariska potatisar (papas arrugadas) med mojo rojo.

Vad bidrar du med till julbordet i år: I år ska jag ta med en purjolök- och ädelostpaj, en grönkål- och chèvreostpaj och jag tror två sorters köttbullar: en med smak av tomat och fetaost och en med smak av cornichons, lager och dijonsenap. Julköttbullar gillar ingen av oss, så det slipper jag!

Jullåten du spelar mest: I vanliga fall är det Hallelujah med Leonard Cohen, men i år är det Fairytale Of New York av The Pogues. Fast mest spelar jag just nu Lofi-videos på YouTube med instrumentell julmusik och det kan jag varmt rekommendera.

Några bra julfilmer: I mean… jag gillar nästan alla. Men listan efterfrågar ju ”några” så vad sägs om fem stycken från det övre skicket? The Family Stone, Holiday in the wild, Tomten är far till alla barnen, Home Alone: Lost in New York och Love Actually. Bubblare: alla Chrismukkah-avsnitt från The O.C. och Julens hjältar (julkalendern).

Hur brukar din julafton vara: Varken jag eller min storasyster har några egna barn, så vi är barnen i familjen. Det är mysigt! Jag brukar åka hem till mamma och pappa vid 13-tiden för att laga mat, sedan brukar min syrra och mormor komma vid 15 och då äter vi buffén och ser på Kalle. Jag och Fanny får sitta vid ”barnbordet” och vi ser först Kalle Anka, sedan Kan du vissla Johanna? och sedan Hook och Karl-Bertil Jonssons julafton och Sagan om de två tornen. Vi spelar frågesportsspel, dricker limoncello och Tomten kommer (det brukar vara min storasyster) och delar ut julklappar.

Vilken del av Kalle Anka gillar du bäst på julafton? Av filminslagen gillar jag när mössen syr Askungens klänning, men Benjamin Syrsa är bäst.

Vad har ni på er på julafton? Vi har kört lite olika… vissa år klär vi upp oss som om det vore fest, vissa år har vi ”ful jultröja”, ibland pyjamasparty. Jag vet inte vad det ska bli i år, men något bekvämt och löst sittande ska jag välja.

Vem firar du jul med? Mamma, pappa, mormor och storasyster vanligtvis, och så lär det bli i år också. Men förra året var konstigt, för då firade jag med mamma och pappa och Erik, för mormor fick inte komma på grund av att man skulle umgås inom sin bubbla och storasyster blev sjuk och Erik fick inte åka hem till sina föräldrar (som bor på Åland) på grund av Finlands inreserestriktioner.

Det bästa med julen? Jullovet! Och så gillar jag allt som är inför julafton, som granris på folks farstu och marknadslakrits och ljusstöpning och marschaller på spett och sådana saker som är ljuvliga och som bara är ljuvliga ett par veckor per år.

14 reaktioner till “jullistan”

  1. Ja fairytale of New York är en grym låt, min son framförde precis den idag på sin julavslutning i skolan. Så synd att man inte får vara med och se, men tack o lov för streamingtjänster så att man ändå kan få se! 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s