Mat • Dryck

några huvudmåltider sedan sist

Nu har jag ätit mat igen. Jag tycker att det är så himla märkligt att se mina egna måltider ibland… jag förlorade smaken när jag smittades av Covid-19 och när den sedan började återvända var det nästan bara tomater, yoghurt och fetaost som jag kände. Här kommer alltså några måltider, vilka tomatallergiker nästan inte kan laga en enda en!

Färsk pasta med tomatsås.

Pastan heter Girasole och är fylld med rostad tomat, basilika och mozzarellaost. Såsen är tomat- och créme fraîche-baserad. För att göra den lite trevligare att tugga toppade jag med krasande krutonger, ruccola och baby plommontomater.

Stekt bröd med kallrökt lax

Detta är en enkel historia bestående av rostbröd stekt i olivolja, som sedan fyllts med creamcheese, riven pepparrot, tomater, rödlök, kallrökt lax och kapris.

Piadina med ost och pesto

Det syns på en av bilderna vad basen i våra piadina är: pesto, tomater, rödlök, mozzarella och parmesanost först, det låter man ligga och smälta lite medan man steker piadinan i olivolja. Just innan jag vek ihop mina toppade jag med ganska stora nävar ruccola och hackade oliver, för just de ingredienserna gillar jag bättre kalla.

Linssoppa med paprika, chili och tomat

En av mina ”staples” i frysen är den här soppan som jag åt minst en gång i veckan när jag pluggade sista året som lärare. Man fräser bara rödlök, vitlök, purjolök och röda linser, tillsätter passerade tomater och grönsaksbuljong och puttrar under lock i… ja, kanske en kvart? Så att den tjocknar i alla fall. Sedan i med hackade paprikor och en burk Créme Fraîche paprika & chili som man låter hettas upp. Smaka av med extra salt, extra peppar och rikt med pressad citron.

Det var det. Nu är det snart nyårsafton och ”nya livet”, men just maten kommer jag nog inte förändra så mycket. Jag gillar redan vår kost och tror inte att det vi äter är så hysteriskt ohälsosamt, men även om vi gjorde det vill jag i första hand tänka på att äta saker som är bra för magen. Så, jag känner mig redo.

Har ni käkat något gott? Eller är det rester från julbordet som gäller nu?

26 reaktioner till “några huvudmåltider sedan sist”

 1. Åh mums, allt lät väldigt gott! 🙂 Ikväll tänkte jag göra poke bowl till middag med lax, mango, avokado, granatäpple, blomkål och någon majodressing ❤

  Gilla

 2. Trist när man inte känner smak av allt. Skönt ändå att något smakade. Hoppas dina smaklökar återställs helt. Det du gjorde lät väldigt gott.
  God fortsättning och gott nytt år! 🙂

  Gilla

 3. Åh vad gott allt ser ut och jag har ätit sushi, korv med mos, broccolisoppa och kycklinggryta dom senaste dagarna. Kramis ❤

  Gilla

  1. Ja, det är kanske den tiden på året 🙂 Eller på månaden, hehe, jag äter som mest onyttigt ca 2 veckor innan mens och håller på med sagda hormonfrosseri i minst en vecka 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s