Hälsa • Ohälsa

mina livsvärderingar är bra | mina mål är dåliga

Jag har tänkt en del på mina livsvärderingar (vilket faktiskt är ganska svårt, så om ni är intresserade av det bör ni börja nu, här finns en lista att utgå från!). Jag har länge haft tendenser att sätta mål och jobba mot saker som jag ”tänker mig att man borde”, men som egentligen klingar ganska illa mot vad jag egentligen vill bli och vara. 

Ofta har jag satt mål som jobbar mot en livsvärdering
vi skulle kunna kalla ”ambition”. 
Ofta har jag satt mål som jobbar mot en livsvärdering
vi skulle kunna kalla ”popularitet”.
Ofta har jag satt mål som jobbar mot en livsvärdering
vi skulle kunna kalla ”attraktion”.

Det stora kruxet är att jag inte mår gott av att vara mest ambitiös. Jag har bara trott att jag ville bli bäst, utan att riktigt reflektera över varför jag ville bli det. Jag mår inte gott av att sträva efter att vara populär, jag har bara trott att den bekräftelsen av många olika personer skulle vara rolig. Jag mår heller inte gott över att sätta mål för att bli mer attraktiv. Det gör mig bara mer utseendefixerad, både vad gäller mitt eget utseende och andras (vilka jag då börjar jämföra mig med).

Det är inget fel med dessa tre livsvärderingar, det är bara inte mina.

Den gemensamma nämnaren över mina felriktade mål (felriktade på grund av att de sattes mot värderingar som jag i grund och botten inte har) verkar vara att jag jobbar mot livsvärderingar som på något sätt ska ge mig beröm från andra. Så vill jag ju de facto inte ha det, och därför har all den strävan varit snarare dränerande och jag har känt mig dålig när jag inte har klarat det. Men det är klart att jag inte klarat det – det är ju inte ens vad jag i hjärtat faktiskt vill! Egentligen vill jag vara självständig från yttre bekräftelse. Jag vill vara ödmjuk, jag vill vara vänlig och jag vill vara enkel.

Min strävan och mina mål borde alltså vara i riktning mot dessa nya värderingar. När jag sätter nya mål eller lever mitt liv sådär i största allmänhet ska jag inte uppleva att de skaver. De ska ju få mig att må gott och att trivas. 

Det här är ett ganska mastigt inlägg att publicera, men nu får det vara så. Det är nämligen med den här insikten jag börjat jobba med mig själv. Om ni själva känner att ni gör saker för att ni borde eller att det ni gör på olika sätt inte känns riktigt bra: ta en grundlig genomgång av vilka livsvärderingar ni faktiskt har och undersök om ditt liv reflekterar dessa. Om inte: dags för dig att skriva ett eget mastigt inlägg, med egna insikter och egen, förnyad strävan.

21 reaktioner till “mina livsvärderingar är bra | mina mål är dåliga”

  1. Tack så mycket! Men kom ihåg att man måste inte alls bli ”bättre”, mina livsvärderingar handlar absolut inte om att bli bättre. Det finns en jättelång lista, och alla har såååå olika värderingar.

   Gilla

  1. Det är ännu mer troligt att du vill leva utifrån helt ANDRA värderingar än de nedre, det finns såååå mångaaaa och jag tror att det kan vara skitviktigt att hitta åtminstone ”ungefärliga” så man kan leva efter dem lite mer med flit 🙂

   Gilla

 1. Förstår vad du menar och ett bra inlägg! Det är så lätt att man börjar jämföra sig med andra, försöka vara så bra som möjligt osv. Gott nytt år! Kramar ❤

  Gilla

  1. Det är svårt att låta bli att jämföra sig, jag är själv ganska immun mot vad folk tycker om mig = 0 scoial fobi… däremot märker jag att jag ibland typ sätter konstiga jobbmål baserat på ”normvärderingar” snarare än mina egna. Egentligen vill jag att jobbet ska vara en förlängning av min fritid, en plats att ha lite kul på dagarna och ändå få lön och pension typ… så varför håller jag på att kämpa för att vara så jädra duktig och klättra? När jag är fullkomligt nöjd med att jobba så lite som möjligt och ha det gott XD

   Gilla

 2. Ditt inlägg är ett stort känna igen för mig på vissa delar. Jag har numera släppt många tankar om popularitet och utseendetänk. Vet inte om coronan och isoleringen hjälpt till med det men det är så skönt. Numera sminkar jag mig knappt längre vilket förr var ett måste. Jag gick inte ut genom dörren utan lite mascara. Förr kände jag att jag behövde vara med på allt nästan. Jag var väldigt sällan hemma på helger. Uppbokad nästan hela tiden. Nu är jag mer än gärna hemma och relaxar med sambon utan något större tänk över det. Förr var jag nog i läget att jag inte ville missa något eller bli borträknad. Jag är betydligt lugnare i mig själv nu..
  Gott nytt år och god fortsättning ❤

  Gilla

  1. JAAAA, bit i det, för alltså det ÄR så spännande. Man skärskådar sig själv liksom, men med helt andra referensramar än man brukar. Det blir liksom inte karriärglasögonen utan sin sjääääääl om man har någon.

   OCH NU DU! Nu är ego-året inlett!!!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s