Hallonmuffins med knaprigt smultäcke

 
 Kolla in dessa skönheter visst är de lockande? 
 
Idag låg jag hela dagen på balkongen. När min man Erik ringde och berättade att han äntligen var klar på jobbet fick jag verkligen ett styng av dåligt samvete. Här hade jag legat och fisit i solen liksom... men jag åtgärdade det onda med att laga goda hallonmuffins med ett smulig topping.
 
 
Muffinssmet:
100 g smör
2 dl mjölk
1,5 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
Frysta hallon
 
Smultopping:
25 g smör
0,5 dl strösocker
0,25 dl rörsocker
1 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
Sirap
 
 
Gör såhär:
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker tills det är vitt och dubbelt så stort. Rör ner smör (svalt vid det här laget) och mjölk till jämn smet. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner i smeten tills den är mörk och slät/ tillräckligt slät. Fördela i muffinsformar (antal beroende på storlek) i muffinsform. Tryck ner ett stort eller flera små hallon i smeten. 
 
Kläm ihop smör, strösocker, rörsocker, havregryn och vetemjöl till en smulig massa. Fördela över hallonen så de är hyfsat "täckta". Sprid lite sirap över smulorna för extra knäckighet.
 
Sätt in mitt i ugnen i 15 minuter (eller kika efter 15 minuter, de ska vara lite gyllene och smultäcket ska vara blankt och knäppa lite). 

 
Jag upptäckte efter att ugnen redan var på upphettning och smöret redan var smält att jag saknade bakpulver. Tack och lov bor jag (äntligen) i ett behagligt trapphus och gick över till familjen mittemot för att låna. Som tack blev det hallonkaka till henne och hennes alla barn och de leendena gjorde min kväll! Nå, utöver goda hallonmuffins.
 
|
Kommentera här