Topp 10: GRÖNSAKER

 
 
10. Oliver.
Det enda skälet till att oliver är på plats 10 istället för plats 1 är för att jag inte riktigt tänker "grönsak" när jag tänker på oliver. Jag äter dem som enskilt snacks direkt ur skålen, men också som del i sallader för att göra dem godare. Alla oliver är goda. Däremot tycker jag inte om allt som företag fyllt urkärnade oliver med (mandel eller citronskal exempelvis), utan helst föredrar jag oliver som är bara oliv.
 
9. Zucchini.
Jag gillar att den är gojsig i konsistensen när den är tillagad och jag gillar att den är nästan torr och jag gillar att den är mild. Det som zucchini faktiskt smakar i all sin mildhet tycker jag också smakar gött! Det är synd att min man inte tycker om zucchini, då blir det mer sällan.
 
 
8. Spenat.
Jag gillar spenat främst i grytor och stuvningar, men det smyger in lite här och där.
 
7. Haricot verts.
Kokta haricot verts med salt och smör är så himla gott. Det är dessutom den första grönsak jag har odlat alldeles själv.
 
 
6. Purjolök.
Purjolök är så himla gott och jag gillar att den i rå form liksom "gnisslar" lite. Tillagad är den väldigt trevlig också.
 
5. Rädisor.
Allt pepprigt uppskattas av mig. Rädisor gillar jag mest råa i kalla potatissallader eller syrliga nudelsallader, men jag har också stekt dem med yakiniku och köttfärs med väldigt lyckat resultat.
 
Risnudlar, hjärtsallat, rädisor, gräslök, persilja, lime, sriracha och sesamolja 
4. Tomat.
Råa tomater är det jag syftar på här. Helst mörkröda och ljumma kvisttomater, men små romantica är också goda. Tillagade tomater (som i köttfärssås, soppa eller grytor alltså) är jag inte alls lika förtjust i. 
 
3. Jalapeño.
Mmmmmh..! Gröna råa jalapeños är verkligen underbara i smaken. De inlagda är inte alls särskilt tokiga heller. Och tabasco med jalapeñosmak är ju bara så härligt på kokta ägg. Och jalapeño+cheese à la bakismat är också... ni hör ju: Ajli ♥ Jalapeños = Sant!
 
 
2. Ruccola.
Som sallad finns det ingenting, enligt mig, som bräcker ruccolan. Jag gillar den rå som sallad och topping på pizza, men också ihoprörd i en kräftpasta eller i en varm macka. Tillagad blir ruccola lite trådigare och inte lika stark, dessutom mörkt mörkt grön och sladdrig. Men jag gillar den ändå!
 
1. Broccoli.
Jag älskar kokt broccoli. Nu när jag skriver det blir jag fundersam över varför jag inte äter det mer ofta..!? Det borde jag faktiskt, det tar ju bara några minuter och passar till det mesta!

Hörrni, mat ändå... vilken grej!
|
#1 - Anna Maja - Littermentärt:

I början där så hade du med mig på din lista. Sedan kom rädisan vilket jag kunde förlåta. Men din topp tre är inte med på min lista alls om jag får välja, även om jag kan äta både ruccola och broccoli. Spännande att dina topp två-grönsaker båda har dubbel C i sig..

Svar: Oj, nu blev jag ju jättenyfiken på dina topp 3! Min lista är lite begränsad på grund av min maghistoria. Mycket har blivit "förbjudet" eller åtminstone associerat till smärta typ XD
ajlimuller.se

#2 - Marie:

Ohh nom nom så gott och så färgglatt inlägg

Svar: Vad kul att höra :) Vad tycker du själv då, vilka är dina favoritgrönsaker? :)
ajlimuller.se

Kommentera här