Köttgryta med öl och ris

I söndags var det kallt och regnet hängde i luften så vi beslutade att göra en köttgryta. Sedan ville det sig inte bättre än att det blev solsken. Men äsch. Gryta är väl ändå gott!
 
 
Du behöver:
400 gram nötkött
2-3 morötter
1,5 dm purjolök
1 gullök
1-3 klyftor vitlök
1 msk tomatpuré
2 msk smör
2 msk mjöl
0,5 liter Mariestads (eller annan ljus lager)
2 dl vatten
1 msk köttfond
2 msk schalottenlöksfond
1 tsk mörk soja
1-2 msk hela pepparkorn
1 lagerblad
 
 
 
Gör såhär: blanka av morötter, purjolök, gullök och vitlök i en tjockbottnad gryta i lite rapsolja. Bryn nötkött i kuber med salt och peppar i en stekpanna. Stek 1 msk tomatpuré i grytan med grönsakerna för att lyfta smaken. Klicka ner smör i grytan och stek in mjölet till en bottenredning. Tillsätt det stekta köttet och rör om ordentligt så det blir täckt i bottenredningen. Häll i öl, vatten, fond och soja. Rör om så att redningen är "upplöst". Rör ner pepparkorn och lagerblad. Sätt på ett lock och puttra på låg temp. Vi gjorde med ryggbiff så det räckte med ca. 1,5 timme, men "grövre" nötkött ska gärna koka ännu längre för annars kan det vara segt och hårt. 
 
 
Servera med långkornigt ris eller kanske potatisar och något syrligt som inlagd gurka eller vinbärsgelé.
 
|
Kommentera här