Topp 10: KRYDDOR

Rackarns, den här listan var inte alls särskilt enkel att sammanställa. Jag kunde inte bestämma mig för om kryddor är torra eller om färska örter också gills, och i så fall om andra smaksättare också får ingå. Så det här är en jätteblandning där jag ändå tycker att vissa kryddor saknas (färsk basilika till mozzarellan, gult currypulver till broilern och pressad citron och zest). 

 
Som vanligt vill jag lägga till en liten detalj: "Topp 10 JUST NU" för min smak är föränderlig och bred. Låt oss spana:
 
Det här är en liten härlig kvarn som består av svart-, vit-, krydd-, rosé- och grönpeppar. Kryddpeppar tycker jag egentligen inte om, men i den här blandningen är det väldigt gott. Den smakar ganska mycket rosé och passar att krydda sallad eller kött med.

 
9. Cayennepeppar.
En nypa cayenne förstärker de flesta maträtter tycker jag... och i dess släkte (spanskpeppar) har vi en massa goda paprikor och chilifrukter som också lockar.
 
8. Oregano.
Torkad oregano använder jag i sallad, till ost, på pizza och i tacos. Den får en hög placering i min lista på grund av hur frekvent jag använder den.
 
7. Koriander.
Malen koriander åker ner i flera av mina grytor och soppor, medan den färska och frysta smaksätter flera salsor, tacos, röror och sallader. Detta är min mans favoritkrydda och genom honom och hans matlagning har jag liksom "ärvt" min förtjusning. 
 
Brun ska den vara. Eller ja, röd antar jag att den säljs som. Jag har den till sallad, ost, i sås, på kött, till potatis... och gärna ganska mycket för min del!
 
 
5. Sriracha.
Det är en fermenterad chilisås som även är smaksatt med vitlök. Och den är extremt god, enligt mig!
 
4. Timjan.
Timjan gillar jag både färsk, fryst och torkad och den hamnar på en plats högt upp i listan för att jag smyger ner det i så många olika slags recept.
 
 
3. Spiskummin.
Spiskummin kommer snäppet högre upp av samma skäl som för timjan, men för att det smyger in i ytterligare fler recept.
 
2. Olivolja.
Jag gillar typ alla sorters olivolja, men på kalla maträtter och i typ dipsåser tycker jag att ju pepprigare desto bättre. Detta är en favorit jag jobbar på för närvarande. 
 
1. Svartpeppar.
För att det är min favoritsmak. Jag har skrivit på nästan alla kryddor i den här listan att jag tycker att de passar till allt, eller åtminstone i ett brett spektrum av recept. Så naturligtvis vinner svartpepparn som jag har i, eller skulle kunna ha i, nästan vad som helst.
 
Har ni några favoritkryddor? Eller hatkryddor för all del, det är också spännande!
|
#1 - Netti Starby:

Kryddor som är mest använder är salt, peppar och chilipulver. Är inte så duktig på kryddor men gillar att testa på nya smaker. Kramis <3

Svar: Salt gills inte XD Jag gillar också att testa nya smaker, men dessa är det jag alltid faller tillbaka på... heheh...
ajlimuller.se

#2 - Carro:

Vilken rolig lista! Är så dålig på att krydda med annat än peppar och salt, tur sambon är desto bättre! 🥰

Svar: Vad roligt att ni är olika på det sättet :)
ajlimuller.se

#3 - petra:

Vilket roligt kryddtips:) nja curry är jag inte så intresserad av längre:) kram

Svar: Jag håller med nu, för jag åt en rätt med gul curry i måndags och blev sedan sjuk, så nu lockar det liksom inte längre XD Kram!
ajlimuller.se

#4 - lisa:

Vilken härlig lista. Jag måste börja använda mer kryddor. Det blir mest salt, peppar och vitlök. De vanliga tråkiga kryddorna :)

Kram

Svar: De vanliga är de bästa tycker jag! Men vitlök tål jag tyvärr ganska dåligt, så det blir alltid bara en eller två klyftor. Och vitlökspulver tycker jag är rent äckligt XD
ajlimuller.se

#5 - Linnéa:

Kryddor är gott, allt med vitlök är det bästa ⭐️. Dock är jag så anti koriander 🥴
Blir inspirerad av din topp 10-lista

Svar: Ja, det är ju en verkligen polariserad ört. Jag har hört att det är något typ biologiskt som gör att vissa känner en konstig smak av diskmedel och vissa känner... ja, det jag tycker är koriandersmak antar jag XD Så fattar ju, skulle inte vilja äta något som smakade tvål! Men jag känner inte den smaken... tacksamt :D
ajlimuller.se

#6 - Ullie:

Är inte sådär med kryddor o inte balsam vinäger låter tvi

Svar: Jag vet inte riktigt vad du menar med att du inte är sådär med kryddor eller att balsamvinäger låter tvi, hehe, men vet att vinäger är en smak som många ogillar.
ajlimuller.se

#7 - Marie :

Vilken rolig lista:) jag gillar att använda kryddor, särskilt i köttfärssås.

Svar: Vad kul, gillar du någon speciell? I köttfärssås har jag nästan uteslutande vin, salt, peppar och oregano som kryddning 😊 och fond såklart, och vitlök...
ajlimuller.se

Kommentera här