Oemotståndligt krämig potatisgratäng

Jag är förtjust i Peka-gratäng. Jag bryr mig inte om att det är helfabrikat, jag gillar krämigheten och enkelheten och tycker att det smakar gott. Men efter att ha gjort min egen i helgen är det nog kört. Det var ju hur enkelt som helst och försvinnande gott.

 
Du behöver:
Fast potatis
Gul lök
Vispgrädde
Créme fraîche Parmesan & vitlök
Salt
Vitpeppar
 
Gör såhär: Smörj en lasagneform. Skala och skiva potatis i tunna strimlor. Skala och skiva lök i smala skivor. Varva potatis och lök i formen. Vispa ihop vispgrädde och créme fraîche. Krydda upp gräddblandningen med salt och vitpeppar. Häll över potatisen så den är just så pass täckt. Salta och peppra på lite extra. Baka i ugnen på 225 grader till önskad spänst. Jag gillar mjuk potatis utan tillstymmelse till kärna, så jag körde nog närmare 60 minuter, men det gör man ju lite som man vill. Känn efter med potatissticka efter 30 minuter och jobba er framåt.
 

Jag kan inte nog uttrycka hur gott det var för mig som älskar både potatis och grädde. Vi serverade det med ryggbiff och bearnaisesås, men när jag började bli mätt valde jag att äta upp gratängen till förmån för en ganska vin styckdel. 


Måtten blir bara dumma om jag skriver upp dem, jag chansar så mycket i köket och allt är i relation till varandra. Men kanske detta är 800 g potatis, 2 dl vispgrädde och 2 dl créme fraîche... mycket krämigt vill jag ha det! 

Detta var alltså innan jag började med min magsnälla kost.
|
#1 - Birgit:

Jag gillar oxå pekas potatisgratäng. Så god och snabb att göra.
Men det är grymt gott med egengjord också!

Svar: Jag har aldrig gjort egen, pinsamt att erkänna men så är det XD det här var den första och är egentligen et resultat av kylskåpsrens, hehe!
ajlimuller.se

#2 - Amanda (Swedish Passport):

Men alltså mums så gott, ääääälskar potatisgratäng! :D

Svar: Mmmmmmhmmmmm 😋
ajlimuller.se

#3 - Annika:

Jag älskar potatisgratäng och Pekas är också god. Ditt recept ser gott ut.

Svar: Tack, vad snäll du är 😊
ajlimuller.se

Kommentera här