Hälsa • Ohälsa

i hjärtat av Umeå

Jag har just läst klart I hjärtat av Ådala av Åsa Liabäck. Det är en sådan årstidsroman som följer några karaktärer från påsken till slutet av augusti på ett koloniområde och ni kan ju föreställa er hur passande det var. Timingen.

Nu är jag inne på slutklämmen av påsklovet, jag har grunnat på min ”årets grej”. När jag läste boken tänkte jag att ”åh, en kolonilott!” men när jag sedan öppnade ögonen såg jag mina döda penséer som jag råkat ta ut för tidigt och kände väl lite att… det kanske var att ta i… men jag har så mycket i mig nu! Det spritter! Så det behöver kanske inte vara en årets grej. Det kan väl vara allt. Det kan väl vara alla grejer.


Det kan väl vara att laga riktigt snälla, fina, goda måltider även när det är en helt vanlig, tråkig torsdag?

Det kan väl vara att lära mig att spela trummor och sjunga samtidigt?

Det kan väl vara att byta ut allt det tråkiga ur garderoben och klä mig dopaminstint, modigt, roligt?

Det kan väl vara att gå ut på restaurang eller café mitt i veckan, på en lång lunchrast eller en vardagsdejt?

Det kan väl vara att gå på IKSU och både träna mig svettig, simma mig ren och sola mig varm?

Det kan väl vara att besöka så många olika nya platser jag orkar och förälska mig i min hemstad istället för att ständigt drömma om nya?

Det kan väl vara att finna lugnet i det lilla och istället för att låta tiden gå faktiskt vara närvarande och uppleva den?

Det kan väl vara att hyra en kanot, att klättra upp i ett träd, att hoppa hopprep och spela brännboll?

Det kan väl vara att koka sylt, att gå barfota i sanden, att bada i kallt hav och att prata i timmar med folk jag gillar?


Måste det ens vara något annat? Absolut inte (om jag inte råkar på en ”årets grej”, förstås – då maxar jag ju den naturligtvis)! Jag kan ju längta efter den där grejen som jag tänder till på i hela mitt liv om jag inte passar mig. Så kan vi ju inte ha det. Inte när man har en massa liv att ta igen.

20 reaktioner till “i hjärtat av Umeå”

 1. Det finns verkligen många saker som lyfter vardagen som inte ens behöver vara så märkvärdiga. Åh nu blev jag sugen på att gå barfota i sanden och att bada i sjön. Kramis ❤

  Gilla

 2. Hooo hooo vännen! Åh vad jag har saknat att skriva med dig!!!! Jag är tillbaka efter ett långt blogg uppehåll orsakat av att jag har fått postcovid – ett rent helvete kan jag säga… Men nu skiter vi i det! Så härligt att tittat in hos dig igen! Jag tänkte på dig i somras när vi kom så långt som upp till Örnsköldsvik. Meningen var att vi skulle ända upp till Umeå, men Calle tröttnade på allt körande så det blev två nätter i Örnsköldsvik innan vi vände kosan neråt igen. Nu har jag i alla fall fått uppleva Höga kusten bron! Vi tog en road trip uppåt i somras och det var verkligen härligt! Hm… årets grej… Ja för mig får det nog bli att vinna över skitviruset som har sabbat min kropp! Ta väl hand om dig fina du så kikar jag snart in igen! Kramar 💖

  Gilla

  1. Välkommen tillbaka till livet, jag kan verkligen bara beklaga att du blivit så pass sjuk i postcovid. Jag kan verkligen föreställa mig det, för jag har fortfarande fel på mig sedan jag blev smittad. Inte så att min arbetsförmåga är helt nedsatt, men fortfarande ärr liksom. Så jag lider med dig verkligen till fullo. Kram!

   Gilla

  1. Det förstår jag verkligen 😀 Vi har sommarstuga i min familj, men jag har ingen egen. Så tar inte ansvar för de stora bitarna. Kanske måste i år bli året då jag gör det!

   Gilla

 3. Allt du nämner låter alldeles ypperligt som årets grej. Jag bli sugen på att låta min årets grej vara att testa baka massa krångliga saker jag drar mig för då de kräver lite tid, som wienerbröd och macaroner.

  Blir nyfiken på vad du gjort tidigare år med?

  Gilla

  1. JA JA JAAAA! Baka allt det krångliga! Kanske jag ska utmana mig till att börja med någon sunday-roast-tradition, men jag är just nu inne på att äta mer vegetariskt och veganskt, så kanske inte….

   Oj oj oj, så mycket grejs jag haft. Ett år lärde jag mig stå på händer (kan ej längre), ett år skulle jag lära mig skateboard och lyckades ganska bra, ett år hade jag manikyr och lärde mig allt om oljor och topplack och stenar och grejer, ett år hade jag för mig att jag skulle lära mig poi och kendama, ett år var jag helt into planner-communities och skapade egna inlagor till vackra filofaxer. Näe, det var de roligaste perioderna i livet!! 😀

   Gilla

   1. Jag ska minsann försöka orka baka lite krångligheter. Det behöver ju inte ske varje vecka precis, men kanske utmana mig med fem olika saker som ska göras innan sommaren är slut.

    Oj, vad mycket spännande och intressanta grejer. Det finns ju så mycket som egentligen inte är särskilt avancerat eller jobbigt att lära sig, men som ändå är kul att lägga sin energi på liksom. Om du nu inte vill äta kött för tillfället kan du ju kanske utmana dig på lite mer avancerade veg-recept? 🙂

    Gilla

   2. Jag såg dina bakverk på instagram, hallå vad duktig du är!? I helgen fick jag för mig att jag ville baka marängtårta, men det blev liksom aldrig av och jag har svårt att tänka mig att det blir någon bakare av mig. Däremot det här med mer avancerade veg-recept: jag har köpt en matkasse för nästa vecka, vegetarisk, så det är åtminstone tre för mig nya recept där! SUPERROLIGT!!

    Gilla

 4. Åh, så inspirerande tankesätt, och ja ja ja! MER NJUT här och nu helt enkelt.

  (ps som svar på din kommentar; det känns så skönt och veta att jag inte är ensam om att vårdeppa, har ju aldrig gjort det förut så varför nu? Heja oss, allt blir bara bättre!

  Gilla

 5. Såklart att man kan ha en massa olika saker att satsa på! Det tycker jag låter som en bra plan och du har många fina saker du nämner. 🙂 Hoppas du har en trevlig helg!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s