Listor • Svep, Tänker • Gör

3 böcker från senaste tiden

2022 är definitivt ett rekordår i hur mycket jag har läst. När jag kollar igenom listan på titlar är två saker uppenbara vad gäller läsningen: 1. Omläsningar. 2. Feel-good.

Det hela började med ett nyårslöfte och en skrivkurs. Jag gick Flora och Yrsas skrivkurs Skrivmånaden och då får man skrivpuffar varje dag, med antingen övningar, utmaningar, teman eller liknande. Jag upptäckte då att jag och alla mina idéer och alla mina karaktärer bara var en massa feel-good om kvinnor som hade pittoreska caféer eller skulle hitta sig själv efter ett uppbrott. Men jag hade inte läst så mycket feel-good i närtid. Dags att ta tag i.

Det här är tre stycken feel-good-tips som också handlar om kvinnor, pittoreska miljöer och att hitta sig själv. Efter ett uppbrott ofta. Som om jag själv hade skrivit dem, lalala…

1. Vår vid Sommen – Camilla Dahlson

Den här boken är den fjärde (sista) i Sommen-serien och jag har bara läst den första, så det var fint att se att man ändå kunde hänga med i berättelsen utan att ha följt slaviskt. Det jag gillar med den här boken är känslan av hopp och nystart, som vårkänslor lätt är. Man blir sugen på att flytta ut till stugan. Den här är väldigt, väldigt lättläst med barnsliga och inte helt trovärdiga karaktärer, vilket är typiskt vid viss typ av feel-good. En bra första-bok för folk som i vanliga fall inte läser.

2. Bokbussen kommer vid midnatt – Sofie Axelson

Den här mysiga boken får mig som läsare att vilja läsa fler böcker. Det känns som att man kastas in i ett litet samhälle där alla redan har stöpts i sina formar och har sina fördomar och egenheter. Man hatar en äkta make, man tycker synd om en flicka, man blir galen på någons beslut och man tycker om minst en. Här har kommunpolitikerna valt att stänga biblioteket, men de anställda och några eldsjälar gör ett litet tyst uppror och stjäl ( nej, arkiverar) lådvis och åter lådvis av böckerna som nu ska kasseras. De bygger en bokbuss och i hemlighet fortsätter de låna ut till de som släppts in i undergroundläsarnas lilla krets. Mmm. Mysig!

3. Gå i fotspår – Annah Ovesson

Den här boken har en sådan där pojkvän i sig, som man avskyr för att han är manipulativ och vidrig. Jag avskyr också huvudkaraktären ibland och dömer hennes beslut att vara med honom. Men jag gav den 4 av 5 på BookBeat! Den handlar om en keramiker som fått ärva en tidigare okänd släkting. När hon kommer till huset hon nu vill rusta upp för att kunna sälja händer allt möjligt trevligt: hon hittar släktingens gamla dagböcker, en brand härjar, en sexig advokat dyker upp, hon förälskar sig i sitt ny-gamla hus och det dyker upp en alternativ arvtagare som gör att allt kan gå åt pipan.

Här nedan kommer lite ytterligare tips.
Hoppas att ni ska tycka om dem!

8 reaktioner till “3 böcker från senaste tiden”

  1. Jag är ju verkligen inte en feel-goodläsare men kan inte låta bli att ändå känna mig glad över läspeppen det här inlägget utstrålar. Älskar att du hittat läsningen igen. Och du, omläsning är också läsning! Vem har sagt att man måste läsa nya böcker egentligen..

    Gilla

    1. Men jag brukar heller inte vara det, blev så himla förvånad över att det var sådana böcker jag började skriva i skrivkursen!! Nu har jag läst och lyssnat på en herrans massa titlar och är sååååå läspeppad och skrivpeppad. Skulle kunna vara hemmasittare alldeles utan problem, om jag inte mådde dåligt av det! XD

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s