Mat • Dryck

smördegspizza och lista om mat

I sommar har det blivit väldigt lite matblogg, eftersom jag har ätit… well, gott och sådär, men ofotat. Jag tycker att jag istället har varit jätteduktig på att ta bilder från vardagen, där jag annars brukar vara glömsk och självkritisk. Maten brukar jag ju annars vara duktig på.

Jag tar igen mitt slarv med en kortare lista om mat, följt av ett recept på en av rätterna jag lagat i sommar: smördegspizza med pooootaaaaatis och nektariner. Mmm. Rekommenderar!


Detta har jag alltid i kylen:
Oliver, dijonsenap, tomater (fast jag vet att folk tycker de ska vara i rumstemperatur, men det tycker inte jag så… mina är i kylen), citroner, Loka, fetaost, cornichons och lök.

Detta har jag alltid i skafferiet:
Kaffe, te, solrosfrön, krossade tomater, röda linser, hårdbröd, oljor och vinägrar.

Detta har jag alltid i frysen:
Hallon, blåbär, fikabröd, broccoli, örter, lax, räkor, glasspinnar och färdigrätter.

Den godaste skollunchen:
När jag gick i skolan har jag för mig att jag gillade kebabskavsgryta med ris mest. Nu när jag jobbar i skolan gillar jag en av våra korvstroganoff som är kryddad med mycket chili. Utan ris.

Det godaste fikat:
Jag tar alltid kardemummabulle, mazarin, prinsesstårta eller Sarah Bernhard-biskvi om jag tar fika på fik. Som en liten tant ((: Men egentligen är jag verkligen inte en sockertorsk och jag skulle 100% föredra att käka scones, sallad eller smörgås.

Den godaste maträtten:
Jag brukar svara köttbullar, men just nu är det inte sant, kanske i höst. Just nu skulle det istället stå mellan: Tom Yum Goong, laxsida med färskt örttäcke eller pizza med ost och tomat. Det behöver inte ens vara en ”finpizza” även om jag såklart skulle föredra det.

Maten nedanför är också lite av en kandidat för favoriträtt just nu.
Här får ni receptet:

Recept: smördegspizza med potatis och nektariner

Potatis
Timjan
Olivolja
Salt & peppar
Smördeg
Philadelphiaost
Västerbottensost
Färsk rödlök
Ägg
Nektariner
Gräddfil
Ruccola
Honung

 1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten med en skvätt olivolja och en tesked timjan. Låt svalna.
 2. Ta ut smördegen ur kylskåpet och låt den vila i rumstemperatur ett tag innan du rullar upp den för att ge den sin elasticitet tillbaka. Vik upp kanterna och tryck till med en gaffel.
 3. Täck botten med philadelphiaost, Västerbottensost och krydda upp med timjan och tellicherry.
 4. Fördela skivad potatis och färsk lök över osten.
 5. Pensla kanterna med uppvispat ägg och nyp över gott havssalt.
 6. Grädda i ugnen till snygg färg och frasig deg, ca. 18 minuter på 220 grader.
 7. Toppa pizzan med precis vad du vill, men jag körde med nektariner, gräddfil, ruccola, honung, Västerbottensost, salt, peppar och den gröna delen av den färska löken.

Smaklig måltid!

16 reaktioner till “smördegspizza och lista om mat”

 1. Det värsta jag visste när jag var liten var att gå på kalas, det serverades alltid bullar, tårta och saft. Usch! Jag vet att jag är en av få som absolut inte gillar sötsaker och det har jag aldrig riktigt gjort, jag har lärt mig att smaka lite på sött men jag föredrar annat. Typ kylskåps kalla tomater 😀

  Gilla

 2. Trevligt med en matlista + recept. Lät som en riktigt god pizza!! Jag själv var väldigt förtjust i panerad fisk med potatis och skolsås när jag gick i skolan hehe.. 🥰

  Gilla

 3. Mums, så mycket gott!! Nu blev jag riktigt hungrig! Jag gillar också skolans korvstroganoff. Gillar dock aldrig skolan vegetariska menyer som grönsakbiffar eller bulgur.

  Gilla

 4. Vad god pizzan lät. Den måste jag prova i veckan. Varje sommar blir jag alltid sugen på att använda mig av frukt till maten. Så jag kommer också toppa med nektariner.

  Gilla

  1. Jag tyckte att det var uppfriskande med de kalla nektarinerna, men vet att folk kan ha lite svårt för t.ex. ananaspizza och det är klart, lite liknande är det ju. Men kalla nektariner, inte varm ananas… aja, testa ska man 😀 Ingen minns en fegis.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s