Tänker • Gör

klag och influenser

Jag vill inte vara en klagare, men, hehehe. Jag måste få sätta ord på en betraktelse jag har gjort, som råkar ta formen av ett klagomål. Att det dessutom rör en grupp jag är väldigt involverad i gör klaget extra skämmigt, men nu skriver jag det ändå. Och jag har berört det tidigare, men jag kan inte sluta vrida på det här ”fenomenet”.

Hur har (nästan) alla våra bloggare fått ålderskris samtidigt? Varför super, röker, bantar dessa vuxna kvinnor? Varför klär de sig i mindre och mindre kläder? Varför är det sexighet och heroin chic och ohälsosamt på tapeten? Varför är det influenser just nu? Jag kan inte för mitt liv förstå det. Jag borde verkligen sluta skriva nu, för jag fortsätter ju följa och läsa med stort intresse, så gnälligt! Jag hoppas dock att jag inte kommer bli influerad av influencers som magrar och dricker och festar på ett sätt som jag inte sett maken till sedan typ juristernas inspark när alla var 18 år och just fått komma in på en krog. Icket. Jag vill bara leva och vara lycklig och ta mig ut ur bojor, inte låsa nya. Varna mig i god tid om jag börjar romantisera alkohol och rökringar, tack.

Med det sagt: jag älskar tanken på att romantisera nästan allt annat. Som ett afternoon tea istället för ”water and leaves”. Nu ska jag försöka att fota lite mer så ni kan ta del av allt det trevligt. Ännu mer lär det bli efter flytten, i och med att rutiner av olika skäl förändras i nya hem. För det är ju trevligt att romantisera vardagliga företeelser. Det är trevligt – och innehåller inte en enda bakfylla.

8 reaktioner till “klag och influenser”

  1. size zero tycker jag inte är lika provocerande som deras fyllor och bakfyllor och barnkläder. Jag tänker nog på ungefär alla som bloggar vid elle och femina, många nouw också 🙂

   Gilla

 1. Vad intressant! Jag följer inga influencers annat än ”underbara Clara” och en handfull andra (får räkna dig till den handfullen), och även om Clara jobbar med sin hälsa så ser jag det inte som någon kris. Det är jobbigt att vara småbarnsmamma och ha dåligt flås och hon har väl mest fokuserat på flåset. (Har dock fått mycket skit över att hon överhuvudtaget skrivit om vad hon äter som mer hälsosamma alternativ.) Min psykologsyrra som jobbar med barn och ungdomar menar att pro-ana (tips på hur man ”bäst är anorektisk”) är jättestort just nu! Anorexi är ett mycket, mycket stort problem redan långt nere i åldrarna efter många år av kroppspositivitet. Hon hävdar att det definitivt är sociala mediers fel, och forum där ungdomar hänger och peppar varandra med ibland katastrofala resultat. ”Förbjud sociala medier för personer under 18 år” är hennes revolutionerande tanke. Vad ser du som ju jobbar med ungdomar till vardags?

  Gilla

  1. Ja, Underbara Clara är duktig på att utrycka sig tycker jag, ingen kris där. Hon talade om detta, ungefär detta i alla fall, i sin podcast förra veckan också 🙂 Värre tycker jag supandet och rökningen och ofta förekommande prat om sexighet som många av de jag följer verkar ha börjat med, det känns jättemärkligt.

   Att förbjuda sociala medier… hmm… ja, det skulle kanske vara förödande för många som inte vågar eller kan umgås på andra sätt än genom chattjänster. Men jag tror definitivt att kroppshetsen skulle kunna behjälpas till viss del. Pro-ana och alla ana-mia-sidor var jätte”poppis” när jag själv gick i skolan, och vi hade ju inga sociala medier… ja många vinklar helt enkelt!

   Gilla

   1. Jo, jag härleder min ätstörning till Veckorevyn så det är klart att förbud av SM inte är hela rätta svaret. Många har hittat en möjlighet att umgås trots social fobi via nätforum, så visst är det relevant att fråga sig om plus eller minus väger tyngst.

    Hur som helst känns det märkligt med ett skifte likt det du berättar om. Det är kaos överallt, men folk anser det vara läge att fokusera på att svälta sig, sexa och festa. Rätt in i kaklet, kanske? Hellre förlora sig i något slags dimma än fokusera på hur man lever ett värdigt liv?

    Gilla

   2. Ja, men visst är det så, kaos överallt och det känns så malplacerat att ägna sig åt det här. Jag vet att t.ex. smala ideal aldrig riktigt försvann, men det har känts som ett mer tillåtande klimat ett tag… och nu känns det inte så längre. Att det är rätt in i kaklet har jag inte tänkt på. Så är det säkert! De två ”förlorade” pandemiåren tas igen på ett sätt som känns yngre än ens ålder. Men jag fortsätter läsa de flesta bloggar ändå, så egentligen ska jag inte klaga förstås. Alla åt en var.

    Gilla

 2. Jag har själv inget emot att dricka vin och ta en cigg, men det finns gränser för vad jag delar med mig utav till allmänheten. jag har reagerat på samma sak som du har, just att folk visar så otroligt mycket av sina liv (som sina barn!!!) och jag tror att det är en avsaknad av gränser när det kommer till sociala medier som ställer till det. Folk beter sig som att internet är deras privata dagbok 😀

  Gilla

  1. Bara uttrycket ”ta en cigg” får mig typ att rysa, haha XD Jag tror att mitt ”agg” mest handlar om att vissa av de som jobbar med att vara influencer har BYTT ton i vad de influerar. Och den nya tonen tilltalar inte mig. Så, en självisk bloggkonsument kanske är det stora kruxet i det hela.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s