Mat • Dryck

jag ska bli stockholmsvegetarian en dag

Jag äter en Oreo och får den omedelbara instinkten att spotta. Munnen fylls av en parfymerad känsla. På tungan känns smaken av kryddnejlika. En måltid från vår matkasse innehåller falukorv och jag behöver svälja fem eller sju gånger för varje tugga för att det ens ska gå ner. Det smakar överväldigande sött. Som socker. Och lite… skämt. Som färdigskivad ost, i rumstemperatur.

Två av många exempel – skarpa påminnelser om att mina smaklökar är långtidspåverkade av covid-19.

Varje vecka glömmer jag.

Min aptit är precis likadan som alltid. Min receptrepertoar är likadan som vanligt. Jag tror fortfarande att jag kan prenumerera på vilken matkasse som helst eftersom jag ”gillar all mat i världen”. Det var sant, det var alltid sant – och nu är det inte sant längre.

Här kommer några middagar som sluppit mellan läpparna i närtid. Men detta är också månaden som jag till fullo insett att det är slöseri för mig att handla på aptit. Jag måste inse att många saker jag egentligen tycker om smakar äckligt. Kanske är det dags att plocka bort lite råvaror ur kosten. Kanske.

Vi börjar med den allra bästa maten: tagliatelle Di Crostacie från Vezzo. Med grädde och skaldjur, chili och vin. Alive alive o! Tänk om man kunde äta så vareviga dag.

Erik sa att det var den godaste kyckling jag lagat. Klubborna marinerades i vin, balsamvinäger, soja och harissa. I ugnen penslade jag dem med soja och honung. Jag gillade bröd, raita, potatis och tomatsalladen bättre. I den ordningen!

Vi plockade resterna och kokade kycklingsoppa. Morötter, selleri, lök, spetskål, risoni och persilja blev basen som frästes och koktes i kycklingbuljong, vitt vin och en skvätt vispgrädde. Och det är väl ingen överraskning att jag även dagen efter tyckte bättre om basen än kycklingen?

Korvstroganoff gjorde sitt inträde, men får snällt vända i dörren är jag rädd. Det blev en klassisk med falukorv, finkrossade tomater, en skvätt grädde och dijonsenap som jag toppade med färsk persilja och coktailtomater.

Örtslungade potatisar! Mmm! Gräslök, koriander, rödlök, fin olivolja och pressad citron. Såsen är créme fraîche, koriander från frysen, honung, olivolja och pressad lime. Biffarna är nötfärs, ägg, créme fraîche, salt, peppar och rostad lök, samt en kärna av smulad fetaost.


Min sorgelista: kyckling, korv, skinka, bacon, fläskkotlett (kanske fläsk i allmänhet), mjölk, rött kött i skivor eller bit, vanilj, créme fraîche, gurka, isbergssallad, paprika, alla sojabönsbaserade grejer utom sojabönor och japansk soja, dill, miso….

Under månaden kommer jag troligen försöka äta ur vad som finns i kyl och frys ganska mycket, för dels är vi ju två och dels är det onödigt att slänga mat. Men gissa vad som finns i kyl och frys? Nästan ALLT som jag har listat ovanför. SUCK!!!

9 reaktioner till “jag ska bli stockholmsvegetarian en dag”

 1. Jag äter inte gärna korv stroganoff, däremot gör jag gärna kyckling stroganoff. Det är jättegott och ganska mycket grönsaker i. 🙂

  Jag slänger aldrig mat vilket innebär att ibland blir det kanske lite roliga kombinationer då alla rester ska ätas upp men vägrar slänga mat.
  Din kycklingsoppa blev jag lite nyfiken på 🙂

  Gilla

 2. Nä men åh, gud så trist att smaken har förändrats så mycket, jag hoppas vekrligen att det går tillbaka! 😦
  Den där pastaan såg helt magisk ut, vilken matkasse använder ni er av?

  Gilla

 3. Usch, så trist! Förstår att det lockar dig att bli pescetarian… Kanske, kanske blir det bättre någon gång? Som när man haft pinjemun? Det går ju över, även om det tar lång tid.

  Gilla

  1. Vet du, jag pratade med Annie Månson (vegokäk.se) och hennes tog ett helt år att gå till sig. Med andra ord: än finns det hopp! Fick googla pinjemun, märkligt hur det kan bli!! Jag älskar pinjenötter. Tacksam över att jag fått behålla dem 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s